Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istina o topničkim dnevnicima: Haag obmanut nečitljivom kopijom

Hučić je u Kninu uzeo zemljovide, a oni su do Haaga varkom "prevedeni" u topničke planove
07. rujna 2011. u 08:30 350 komentara 246 prikaza
'gotovina i amerikanci'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska je manipulirala istragom o topničkim dnevnicima iz Oluje kako bi pred glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom ostavila otvorenom sumnju da su te dnevnike otuđili ljudi bliski Gotovini, proizlazi iz dokumenata koje je Večernji list dobio na uvid nakon što smo objavili izvješća s WikiLeaksa o aferi s topničkim dnevnicima.

"Agresivno ispitivanje"

I američke diplomatske note s WikiLeaksa i ovi novi dokumenti pokazuju koliko su u posljednjoj fazi suđenja generalima u Haagu Gotovina i hrvatska Vlada bili na suprotnim stranama.

Pod teškim pritiskom glavnog haaškog tužitelja, hrvatska je Vlada, suočena s mogućnošću da pitanje topničkih dnevnika odgodi otvaranje 23. poglavlja i ugrozi pregovore s EU, 2009. povela istragu o topničkim dnevnicima. Kako pokazuju diplomatske bilješke s WikiLeaksa koje smo jučer objavili, premijerkin savjetnik Davor Stier američkim je diplomatima govorio da je ta istraga "agresivna" te da se istražitelji služe "neprijateljskim ispitivanjem" svjedoka.

Gotovinina obrana u dokumentima podnesenima sudu 2010. sugerira da je u tom agresivnom neprijateljskom ispitivanju hrvatska Vlada manipulirala istinom.

U travnju 2009. hrvatska Vlada obavijestila je Haaški sud o nalazima svoje istrage. Časnik po imenu Željko Hučić, navodi hrvatska Vlada, prilikom ispitivanja je naveo da ga je Gotovina tijekom 1999. ili 2000. poslao u zapovjedništvo Zbornog područja u Knin te mu dao popis dokumenata koje treba donijeti. Hučić je, tvrdila je dalje Vlada, smatrao da ga Gotovina šalje po te dokumente jer se "već tada govorilo da Haag traži određenu dokumentaciju". Drugim riječima, Vlada optužuje Gotovinu da je 2000. otuđio vojne dokumente koje je poslije tražio Haag.

Zemljovidi za knjigu

Ali već u lipnju 2009. Gotovinina obrana kontaktira s hrvatskom Vladom.

"Vaše su tvrdnje o Hučiću lažne", govore im Gotovinini branitelji i Vladi pokazuju zapisnik o predaji dokumentacije koju je Hučiću 7. travnja 2000. u Kninu predao general Mirko Šundov. Iz tog zapisnika jasno proizlazi da je Hučić uzeo zemljovide koji su upotrebljavani u prvom izdanju knjige generala Gotovine te da nije uzeo nijedan originalni zemljovid iz operacije Oluja.

Unatoč tome, tvrdila je Gotovinina obrana pred Haaškim sudom, Hrvatska je obmanula raspravno vijeće i tužiteljstvo. Od lipnja 2009. imala je zapisnik Hučić-Šundov, ali Haagu je dostavila njegovu nečitljivu kopiju. Upravo zbog nečitljivosti tog dokumenta, tužitelji i Haaški sud navedeni su da lakše povjeruju u mogućnost da je Hučić uzeo planove uporabe topništva u Oluji, iako se šest od sedam dokumenata koje je uzeo Hučić uopće ne odnosi na Oluju, a ovaj sedmi koji se odnosi već je bio objavljen u prvom izdanju Gotovinine knjige.

Dostavljanjem nečitljivog zapisnika, tvrdila je Gotovinina obrana, hrvatska Vlada namjerno je ostavila otvorenom sumnju da je riječ o "topničkim dnevnicima" koje je tražio Haag, premda to nije istina.

Hrvatski istražitelji imali su i tzv. internu dostavnu knjigu iz Zbornog područja Knin u kojoj je točno zabilježeno koje je Hučić dokumente kopirao. Navedeni su i klasa i urudžbeni broj svakog dokumenta.

Gotovinina obrana dokazala je da Vlada ima tu "knjigu" jer ju je pokazala jednoj svjedokinji koju su istražitelji ispitivali u Hrvatskoj.

Opstruiranje istine

Unatoč tome što je znala klasu, urudžbene brojeve i nazive svih dokumenata koje je Hučić uzeo iz Knina, hrvatska Vlada svejedno je Haaškom sudu tvrdila da je Hučić uzeo još neku drugu dokumentaciju bez pisanog zapisnika. Gotovinina obrana sudu je objasnila da je i to obmana.

Obrana je u tom trenutku 2010. vrlo otvoreno optužila hrvatsku Vladu da opstruira utvrđivanje istine, prikriva relevantne dokaze i krivotvori druge dokaze koje dostavlja tužiteljstvu i raspravnom vijeću Haaškog suda.

Kako su iz originalnih zapisnika nasta

Kako su iz originalnih zapisnika nastale lažne kopije za Haag
Zapisnik o predaji dokumenata pokazuje da je Željko Hučić, za kojeg je hrvatska Vlada u Haagu tvrdila da je otuđio “topničke dnevnike” po Gotovininoj zapovijedi, zapravo preuzeo sedam zemljovida za Gotovininu knjigu. Gotovinina obrana dala je Vladi taj zapisnik, ali Vlada je Haaškom sudu predala nečitljivu kopiju. Gotovinini odvjetnici upozorili su da je to učinjeno namjerno.

Brammertz snažno pritiskao Vladu da pret

Brammertz snažno pritiskao Vladu da pretražuje urede i privodi članove obrane

Prema  bilješki od 12. 12. 2008. koju je objavio WikiLeaks, jasno je da je Serge Brammertz  snažno pritiskao Hrvatsku da pretražuje urede i privodi članove tima. Bio je spreman kočiti Hrvatsku sve dok mu ne dostavi topničke dnevnike.

Hrvatska ih nije mogla naći, a za neke od tih dokumenata nije ni bilo sigurno da postoje, pa su stoga hrvatski dužnosnici bili očajni zbog nemoguće situacije u kojoj se nalaze.
 Kako se Amerikancima povjeravaju i premijerkin savjetnik Stier i ministar Šimonović, hrvatska Vlada zna da Brammertza neće zadovoljiti ništa drugo nego pronalaženje dokumenata – a dokumenata nema!

Amerikanci, koji su spremni pomoći Hrvatskoj, predlažu ovo: provedite oštru i uvjerljivu istragu kojom možda nećete pronaći dokumente, ali ćete otkriti kada su nestali i kako su nestali. Hrvatska vlada to i čini, čime otvara neprijateljski front s Gotovinom. Njegovi branitelji u tom trenutku raskrinkavaju istragu hrvatske Vlade kao čistu obmanu. Je li zato, u prosincu 2009., ministar pravosuđa Ivan Šimonović praktički priznao američkom veleposlaniku Foleyu da se predstavnici hrvatske Vlade boje pogledati Gotovini u oči? U depeši objavljenoj na WikiLeaksu to je, podsjetimo, ovako formulirano: “Optužiti Gotovinu i njegov tim u sudnici vrlo je osjetljivo za Hrvatsku...”

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • Startrack:

    Naravno da Hrvatska treba da manipulise sa dnevnicima i da one prave nedaje nikom. Nikom nije duzna polagat racune.

  • Savjest:

    \" naglupom mjenu\" = \"nagla promjena\"

  • -obrisani-:

    UDBA -UDBA,ahahhahahah