Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istina o kornatskoj tragediji vapije i za pravim medijskim tretmanom

Televizije se nisu potrudile analizirati tragediju na Kornatima i pričati o njezinim uzrocima, osim Hrvatske uživo, već zabaviti gledatelje urnebesnom komedijom "Rent­a­mama"
30. kolovoza 2014. u 14:00 2 komentara 621 prikaza
Frane Lučić
Foto: HTV Screenshot

Kornatska tragedija nakon sedam godina, definitivno, može dobiti status hrvatskog "Dosjea­X", jer se istini o misterioznoj smrti mladih vatrogasaca u ovih sedam godini ne samo nije ušlo u trag, nego se čini da to više nikome, osim roditelja, supružnika i rodbine, nije ni stalo. Nije stalo, čini se ni udarnim televizijskim informativnim emisijama, koje kao da su jedna od druge, preko RTL­ova središnjeg dnevnika, pa onoga NoveTV i HTV­ova, presnimile priloge u kojima su dominirale emocije, suze i tuga, ali onoga glavnoga nije bilo – odgovora zašto se to dogodilo.

Sve vodeće dnevnike, porazila je Hrvatska uživo, koja se jedina potrudila odmaknuti od emocija, koje su goleme i neupitne, i postaviti pitanje o kakvom se to požaru radilo: onome od odbačene NATO bombe, eruptivnom, od nagomilanih plinova... Upitnici su golemi poput onih križeva od suhozida na Kornatima, na mjestu tragedije, ali odgovora još nema. "Nikad ga nećemo ni dobiti, nikakav dokument nikada", kao što je rekao Igor Marinović iz Šibenika, otac stradalog vatrogasca. To je tragedija poslije tragedije, a nacionalna sramota ponajviše. Baš kao što je sramota što se za spomenutu sedmu obljetnicu nije mogla, npr. u udarnom terminu napraviti dobra analitička emisija, koja bi tražeći odgovore o uzroku tragedije, barem dala do znanja da je pijetet prema žrtvama veći od protokola obilježavanja.

No, umjesto emisije koja bi tražila odgovore, na snazi je još uvijek ljetna shema i odvrtjela se "urnebesna komedija" s nazivom "Rent­a­mama". Nisam je gledao od tuge za mladićima i tuge za istinom, rent­a­istinom, koja se u Hrvatskoj najmi i krčmi kako kome treba, od prigode do prigode, od tragedije do tragedije.

PLUS

Arhive su zakon, pa se Goran Maras sinoć morao ugristi za jezik kad se (nakon par mjeseci) čuo da "garantira da ćemo ove godine izaći iz recesije", a BDP ponovo završio u provaliji

MINUS

Uenovski uštogljeni pomoćnik glavnog tajnika UN­a za ljudska prava Ivan Šimonović, o ratu u Ukrajini govorio je kao 90­-ih UN­ovci o napadnutoj Hrvatskoj. Jadno.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • 1A:

    Nisam pametan citajuci razne napise u medijima. Ali, AKO prezivjeli Lucic zna istinu, onda mu nije na cast sto suti.

  • queta:

    "vapije" ?????