Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Istina o iseljavanju: Kada ćemo doznati stvarne razmjere migracije

naslovnica
Foto: VL
1/2
07.07.2015.
u 00:30

U minusu već šest godina: 
2009. prvi put više odlazaka nego useljavanja u RH

Nakon što je potpredsjednik Vlade Branko Grčić pokazao da su hrvatski migracijski tokovi prvi put postali negativni još 2009. godine, otkad se iz Hrvatske iselilo 28 tisuća građana više nego što ih se doselilo, zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković optužio ga je da se "koristi najnižim oblikom političke propagande" te da "uljepšavanjem stvarne situacije pokušava građane uvjeriti da je situacija bolja nego što jest". Od 2009. iz zemlje se iselilo 81.000 ljudi, a uselilo samo 52.000 ljudi, najviše iz BiH.

Prema podacima kojima raspolažu hrvatski i europski statistički ured, zemlju je od ulaska u EU napustilo 36 tisuća građana, a istovremeno se doselilo oko 21 tisuću građana, što nas, kaže Grčić, svrstava među zemlje s minimalnim gubitkom stanovnika.

Gleda li se posljednjih deset godina, bilanca je pozitivna, s iseljenih 118.502 i 128.716 useljenih. Poljska je u tom razdoblju ostala bez 430 tisuća stanovnika, Rumunjska bez 380 tisuća, Litva bez 350 tisuća, a samo je Češka iz srednjoeuropskog kruga zemalja povećala broj stanovnika za dvjestotinjak tisuća. No, jači imigracijski val iz Hrvatske tek je počeo otvaranjem tržišta u velikom broju europskih zemalja, a sigurno će se pojačati daljnjom liberalizacijom u Njemačkoj, kamo Hrvati tradicionalno odlaze.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili prelistajte u našem e-izdanju.

U današnjem Večernjem među ostalim donosimo i ove teme:

Trijumf kratkog daha - Njemačka ostaje neumoljiva

Slučaj Mamić: Svjedočit će Drpić, Kasalo, Modrić, Lovren, Deverić...

Živjet ću 113 godina, a nakion mene možda više ne bude Dalaj Lame

SDP je gospodarski program objavio 80 dana prije izbora 2011.

Rastrošni: Županije zaposlile 276 činovnika, traže još milijuna kn

>>Demografi šokirani: Hrvatsku će napustiti do 217 tisuća radnika

>>Davor Huić: Trbuhom za kruhom ravno u ralje neoliberalnog kapitalizma

Foto: VLm

Komentara 25

KR
kresimirn
22:48 06.07.2015.

sve je to u sluzbi partije i njihovih oceva

LA
laptop
07:55 07.07.2015.

Neznam samo tko bi bez posla sigurnosti slobode bez pogleda u buducnost jos mogao ostati da sluzi ovim parazitima koji misle samo na sebe.

UI
Uvijek_iskreno
09:45 07.07.2015.

Plan 21 se pokazao katastrofalnim. Iseljavanje mladih najgore je što se nekoj zemlji može dogoditi, a vidimo da je to bio cilj kukuriku koalicije. Nikad više sdp ne smije doći na vlast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije