Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISIJA NIJE USPJELA

Istog dana kada su smaknuli Sulejmanija Amerikanci su pokušali ubiti još jednog Iranca

Američki vojnici poslani na Bliski istok
Foto: BRYAN WOOLSTON/REUTERS/PIXSELL
1/3
10.01.2020.
u 21:07

Dužnosnici kažu da bi Pentagon objavio obje misije zajedno da su bile uspješne, međutim to nisu učinile s obzirom da nije uspjela misija čiji je cilj bila smrt Abdula Rezu Shahlaija.  U ovom trenutku nije poznato zašto operacija protiv Shahlaija nije bila uspješna.

Isti dan kad su američke snage ubile iranskog generala Kasima Sulejmanija u Bagdadu, američka vojska izvela je još jednu tajnu misiju protiv višeg iranskog vojnog dužnosnika u Jemenu, tvrdi novi izvještaj koji je procurio u javnost. 

Napad, koji je kao metu imao Abdula Rezu Shahlai, bankara i ključnog zapovjednika Iranske revolucionarne straže koja je aktivna u Jemenu, nije postigao svoj cilj. To su kazala četiri američka dužnosnika upoznata s operacijom za Washington Post. 

Ubojstvo Sulejmanija izazvalo je bijes iranskog režima koji je s ciljem odmazde za ubojstvo napao dvije iračke vojne baze u kojima su smještene američke vojne snage. 

Dužnosnici kažu da bi Pentagon objavio obje misije zajedno da su bile uspješne, međutim to nisu učinile s obzirom da nije uspjela misija čiji je cilj bila smrt Abdula Rezu Shahlaija.  U ovom trenutku nije poznato zašto operacija protiv Shahlaija nije bila uspješna. 

Abdul Reza Shahlai za kojeg se zna da je rođen 1957. godine povezan je s nizom napada na američke snage u Irak, uključujući softiciran napad 2007. godine kad su članovi lokalne milicije oteli i ubili pet američkih vojnika u Karbalu. Američke vlasti ponudile su 15 milijuna dolara za informaciju koja će ih dovesti do Shahlaija i do poremećaja u financiranju Iranske revolucionarne garde. 

Hassan Haidar Diab o napadu Irana na američke baze u Iraku: Hoće li SAD i Trump odgovoriti?


 
Ključne riječi

Komentara 9

KU
Kuruza
21:53 10.01.2020.

Šta Amerika uopće ima raditi u Iranu (a i bilo gdje drugdje po svijetu)?

Avatar Moloh
Moloh
22:39 10.01.2020.

Nema veze, drugi put.

DU
Deleted user
21:44 10.01.2020.

SAD-e su sebi dozvolile da ih napadne treća zemlja bez da su joj objavile rat? Prosuli su i ono malo ugleda u svijetu.Iran je zaslužio da bude uništen nakon napada na američke baze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije