Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvaranje granice

Ispunili smo uvjete za ukidanje viza, stopiraju nas Amerikanci

putovnica (1)
Davor Višnjić/PIXSELL
28.01.2011.
u 23:42

Stopa odbijenih zahtjeva smije biti najviše tri posto, a naša je pet, no optimizam ulijeva Obamina najava da će ublažiti program

Hrvatska će u sljedećih mjesec dana ispuniti i posljednji formalni uvjet za ukidanje viza za SAD. Od toga trena sve je u rukama Sjedinjenih Država, no ondje program ukidanja viza stagnira. Ministar Tomislav Karamarko trebao bi u sljedećim mjesecima, možda već u veljači, potpisati sporazum o unapređivanju suradnje u sprečavanju i borbi protiv teškog kriminala, čime će se zaokružiti pravni okvir suradnje sa SAD-om u sklopu programa izuzeća od viza.

Diplomatski izvori ne žele nagađati o datumu ukidanja viza, naglašavajući američku birokratsku “prepreku” na koju Hrvatska ne može utjecati: stopa odbijenih zahtjeva – a američko je diskrecijsko pravo da odbije bilo koji zahtjev – mora biti manja od tri posto. Hrvatska je u uskom krugu zemalja s niskom stopom odbijenica – lani je taj postotak iznosio pet posto. Dvanaest država ima nižu stopu od Hrvatske, a samo su dvije – Cipar i Tajvan – ispod tri posto.

Program izuzeća od viza 2009. doživio je udarac – u SAD-u nisu uveli biometrijske kontrole izlazaka iz zemlje, zbog čega je Kongres naredio spuštanje granice odbijenih viza s dotadašnjih deset na tri posto. Optimizam da bi Kongres mogao ublažiti odluku nagovještava izjava predsjednika Obame predsjedniku Poljske iz prosinca 2010. da će pitanje programa izuzeća od viza učiniti prioritetnim te kako očekuje da će u suradnji s Kongresom problem biti riješen tijekom njegova mandata, do kraja 2012.

Ključne riječi

Komentara 40

UF
ufrm
02:10 29.01.2011.

Pitanje je koliko hrvata uopce turisticki putuje za ameriku godisnje tako sve ta vizna rijesenja izmedu hr i amerike i nisu bas neka vijest dana.

BR
BratCroat
05:21 29.01.2011.

Mi Slovenci (kajkafci) koji živimo u Rvackoj nemamo problema sa vizama, naravno oni koji imamo slovensku putnu ispravu.

OB
-obrisani-
01:15 29.01.2011.

. Ma kuda da putuje u Ameriku stoka sitnog zuba.....kad nema para. Sanader je u zatvoru a radi dvista ljudi pri Vladi drzati vize za cilu drzavu je priglupo.......neka bize.. i ne tribaju nam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije