Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROLEKSOVCI Čileanac Cristian Donoso želi preveslati više tisuća kilometara kroz dramatičan krajolik negostoljubive Patagonije

Isprika i počast kajakom

svez_isprika.jpg
import
05.05.2007.
u 15:34

Baš kao Norveška! – uskliknuo bi svjetski putnik koji bi se samo služio kartama, navigacijskim instrumentima i “osjećajem” za krajolik, a ne bi se obavijestio o najopakijem zakutku svijeta – Patagoniji.

I doista, sama zapadna, pacifička obala juga Amerike iz satelita djeluje jednako surovo izbrazdana fjordovima, serpentinastim kanalima i ledenjacima, u kojima se potopljeni klanci zavlače duboko u kopno, a prema pučini strmi su granitni komadi kopna potrgani u potpuno nepristupačne granitne otoke strmih i glatkih stijena. Ista Norveška.

Podivljali elementi
I tu prestaje svaka sličnost s razglednica. I norveške i patagonske snimljene za manje ili više lijepa vremena. No, u Patagoniji sunce probije oblake i zračne se mase nad njom smire tek nekoliko dana u godini. Norveške obale oplakuje topla Golfska struja, a Patagonija je meteorološki pakao u kojemu se sastaju svi vjetrovi ovoga svijeta: prehladni katabaktički s Antarktike koji pušu na refule slično buri sudaraju se s vrtlozima različitih meteoroloških sustava juga Pacifika i Atlantika.

Tamo stalno kuha. Kada ne prevlada oštar antarktički vjetar, za prevlast se bore topliji gusti oblaci što krajolik zasipaju kišom što se ledi, ili hladniji, nimalo ljubazniji koji zatrpavaju gustim snijegom koji danima ne prestaje padati. I sve to za polarnoga ljeta, kada ima sunca. Zimi se, za cjelodnevnoga mračka sva ta elementarna snaga malo smiri jer nema prevelike razlike u temperaturi kojemu je glavni uzrok, ironično, Sunčeva toplina. A tada je opako hladno, kako samo može biti za polarne bonace...

Izazov života
Upravo to je sportski teren na kojemu 32-godišnji Čileanac Cristian Donoso želi u rujnu, na početku antarktičkoga proljeća, uhvatiti što duže razdoblje meteorološke tišine te u nimalo lakim uvjetima proveslati kajak središnjim dijelom zapadne Patagonije 2039 kilometara morskih kanala, jezera i rijeka, ali svoje plovilo sa 200 kilograma teškim putnim zalihama misli prevući preko snježnih prevlaka, prijevoja i ledenjaka. Toga, izvan vode nakupilo se na karti oko 150 kilometara, od čega su 22 kilometra sami ledenjaci, rijeke ledenih šiljaka i kockica velikih od desetak sve do stotinjak metara.

Slavni argentinski ledenjak Penito Moreno, koji se pred očima turista obrušava u južni Atlantik prema patagonskima je pravi cvjetni vrt.
Tko bi uopće poželio ikako drukčije gledati takav kraj osim kao razglednice?

Odvjetnik i prijatelji
Netko tko ima dobar plan. A Cristian Donoso radi ga najmanje četiri godine, pri čemu se od svog ranog tinejdžerskog uzrasta potucao po sličnim mjestima. U biografiji navodi 14 najstrašnijih. A njegov plan ima dva velika poglavlja. Prvo odgovara na pitanje “kako?”, a drugo odgovara na “zašto?”.

Detaljan plan te odiseje predviđa prenoćišta za zimske tabore, prehranu, kako iz donesenih namirnica, tako i svježu, priskrbljenu ulovom na udicu ili osti, energiju za rasvjetu i kuhanje, odjeću i opremu za preživljavanje, lijekove, instrumente za navigaciju, fotografsku i kinematografsku opremu i dodatke koju nose drugi, ne manje ludi sudionici pohoda od čudnoga odvjetnika ureda Donoso & Torres iz Santiaga. Dakako, oni mu moraju biti i više od vjernih prijatelja, štoviše, stručnjaci raznih profila.

Pomoći će i vojska iz polarne baze Puerto Edu00E9na tako što će na dogovorenim mjestima iskrcati dopunu zaliha. U slučaju nesreće vojnom će brodu trebati barem tri dana do bilo kojega dijela itinerera.

Crtica u povijesti
Usput će prikupljati fosile, geološke uzorke stijenja i tla s već “plaćenom kartom” prema čileanskim sveučilištima. Neće propustiti ni samo jednom dokumentirani posjet spilji na otoku Madre de Dios prebogatoj spiljskim ukrasima. Uostalom, za sami pothvat posjeta toj spilji vođi ekspedicije Jean-Franu00E7ois Pernette 1998. godine dodijeljena je Rolexova nagrada za pothvat. U Cristianovoj je kajakaškoj ekipi čileanski geolog Rodrigo Fernandu00E9z, koji je u spilji već bio.

Namjeravaju se popeti na čak četiri strma, djevičanska, neosvojena granitna vrha, čija se sportska vrijednost može usporediti s usponom na bilo koji himalajski osamtisućnjak. No, sudionici će osim “pokazivanja mišića” tražiti i ostatke zagonetnih Alakalufa, naroda koji je upravo ovdje živio i znao se održati loveći životinje i ribu. Samo je nekoliko desetaka živih ljudi koji mogu osobno pričati o tom iskustvu, a oni sami i njihov jezik na rubu su izumiranja. Arheološka istraživanja vodi francuski arheolog Kai Salas koji će dokumentirati sva otkrića koja neće moći ponijeti u kajacima.

Taj gotovo nepostojeći autohtoni narod ostavio je i crticu u svjetskoj povijesti: 1741. godine spasili su brodolomce engleske fregate Wager na sjevernim obalama otočja Guayaneco, čije će ostatke pokušati naći, a bude li sreće i ostatke dnevnika koji je vodio John Byron. Pohod je počast Alakalufima.


Tko su Alakalufi i njihov jezik kawesqar

Preostalo ih je još 15 čistokrvnih i svi su međusobno bliska rodbina. To su Alakalufi, narod krajnjega juga Amerike koje zovu još Halakvulupi, Kawesqari ili Kaweskari. Nastavali su Magellanov tjesnac, poluotok Brunswick te otoke Wellington, Santa Inu00E9s i Desolaciu00F3n u njemu. Do XX. stoljeća, kada ih je bilo oko 5000, bili su slobodni nomadi, a kroz fjordove su se vješto i brzo kretali 5-metarskim čamcima koji su se lako, kad stisne zima, pretvarali u saonice koje bi lako sami vukli sa svim teretom preko snijega i leda. Lutalice, lovci i ribolovci. Zna se da je bilo devet plemena, a govorili su jezikom kawu00E9sqar. Kaže se da ima još samo 22 izvorna govornika toga jezika, a Čile se ponosi time što je kaueskarski jezik obvezno gradivo u osnovnim školama Patagonije. Činjenica je, međutim, da ga ni učitelji više ne govore, a malo pripadnika toga naroda koji jezik govori želi imati neke veze sa službenim obrazovnim sustavom. Iako je jezik pristojno dokumentiran, malo je vjerojatno da će ga netko učiti “od nule”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije