Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici ogorčeni

Ispričnice učenicima moramo pisati i za česti odlazak na WC

Namodernija škola u Novom Čiču
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
30.10.2015.
u 16:24

Samo jedan dan – 
Ranije je roditelj mogao ispričati dijete koje je iz škole izostalo do tri dana

 Jedan je otac prošlog mjeseca četiri puta dolazio u ordinaciju dr. Ines Balint po liječničku ispričnicu za svoje dijete, školarca, koji zbog viroza nije išao na nastavu. Ako viroza, u njega kao i u većine, traje dulje od jednog dana, tada roditelji poput ovog oca odlaze u čekaonice liječnika jer se vode Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera od ove školske godine.

– Prije donošenja Pravilnika svaki je roditelj mogao osobno ispričati dijete u trajanju od tri uzastopna radna dana, a sada roditelj mora tražiti liječničku ispričnicu ako izostanak djeteta traje dulje od jednog radnog dana, što u praksi znači da roditelji i djeca nepotrebno kontaktiraju sa svojim obiteljskim liječnicima koji pak gube vrijeme na ispisivanje ispričnica – opisuje posljedice Pravilnika dr. Balint, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine uime koje je na ovaj problem upozorila i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Povratak administraciji

Odgovor, tvrdi, nije dobila, a vječni vapaj obiteljskih liječnika da ih se oslobodi administrativnog dijela posla kako bi se bavili liječenjem, umjesto papirologijom, ostao je bez odjeka. Štoviše, dobili su samo još jednu obvezu. To je sasvim suprotno onome što obiteljski liječnici ističu u svakoj prilici pa se tako, podsjetimo, spominjalo i uvođenje administratora u njihove ordinacije.

– Često čujemo da se prosvjetni djelatnici pitaju u čemu je problem da doktor napiše ispričnicu ako mu roditelj telefonom javi da je dijete bolesno, no ja stoga pitam: ako liječnik može vjerovati roditelju, zašto mu ne može vjerovati i razrednik? Vapimo za ukidanjem administrativnih poslova, a oni se enormno povećavaju – poručuje dr. Balint navodeći neke od primjera ispričnica koje u svojoj praksi ispisuju obiteljski liječnici.

Nametnuti posao

Kako ističe, osim redovnih škola, ispričnice traže i škole stranih jezika te glazbene, ali i svećenici za izostanak s mise te vjeronauka. U dopisu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta liječnici okupljeni u KOHOM-u navode i primjer kako zaposlenici glazbenih škola od svojih učenika traže da ih obiteljski liječnik uputi na pregled otorinolaringologu kako bi utvrdili imaju li oštećenja na glasnicama... Traže se i potvrde da dijete češće pod satom može ići na zahod, stoji u dopisu, kao i potvrde da dijete može ići u školu u prirodu, u školu plivanja...

Liječnici okupljeni u KOHOM odgovor očekuju te, kako stoji u njihovu dopisu, “ako je normalno i tako jednostavno zaposlenicima jednog potpuno drugog resora nametnuti dodatne poslove, onda ćemo i mi vrlo brzo osmisliti što bismo htjeli da prosvjetni djelatnici rade za nas zdravstvene radnike”.  

>>Za bacanje smeća po školi opomena, za nasilno ponašanje – isključenje

>>Ispričnica postala hit: Evo zašto joj je gradonačelnik pomogao da ne ide u školu!

Komentara 4

SU
suncesmokvemaslina
18:03 30.10.2015.

a tek što sve moraju pisati učitelji.komentirati treba svaku rečenicu koju izgovore,svaki korak koji učenici naprave u učionici...

KK
kroki.krokic1
19:41 30.10.2015.

trebamo se zapitati i što je to dovelo do toga da je za život škole, a tako je i u ostalim granama, propisan svaki korak - na žalost, sve se izokrenulo, ono što je nekada ljudima bilo normalno ( recimoo da roditelj neće opravdavati neopravdani izostanak iz škole, nego će sam to riješiti sa svojim djetetom)danas je postao raritet. svaku rupicu u zakonu, svako popuštanje toliko smo zlorabili da smo neke stvari doveli do apsurda. ne znam samo traže li oni koji napuštaju zemlju jer su nezadovoljni stanjem u njoj, kada dođu u svoju zemlju iz snova, odu na bolovanje čim kihnu, traže slobodan dan za odlazak u šumu ili obiteljsku kupovinu...

Avatar Azriel
Azriel
20:12 30.10.2015.

ma jasno. Idemo na skijanje u studenom? nema frke javit cu u školu da imaš proljev. mama neda mi se u školu danas. oke sine javila bum da imaš temperaturu. pametnim dosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije