Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BiH, NE BiH

Ispraznimo sami stadione na godinu dana i uvedimo "thatcherovska pravila"

ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY    An injured soccer fan is carried to safety by a friend after a wall collapsed during violence between fans before the European Cup final between Juventus and Liverpool in this May 29, 1
14.04.2015.
u 08:04

Na utakmice samo dovoditi učenike koji će imati praksu iz novouvedenog predmeta 'kultura ponašanja'

A sad pljesak. Idemo zvižduk. Skandirajmo "svi na zapad". Hoćemo promjene. Tako bi mogla izgledati praksa učenika koji će se obučavati za buduće navijače i prosvjednike. Ako takva edukacija izostane, odnosno nastavi se ovakvo divljanje na stadionima, Uefa bi iz svojih natjecanja mogla, kako neki tvrde, na pet godina izbaciti reprezentacije i klubove iz bivše zajedničke države: europske Hrvatske i ostatka Balkana (BiH, Srbije, Crne Gore...). Jednako tako, bude li se huliganstvo toleriralo na prosvjedima, u nekim državama, osobito u BiH, prijetnja je da prerastu u ozbiljne sukobe.

Mnogo je primjera koji govore kako ovako više ne ide i kako bi se izgrednici morali početi oštro kažnjavati, a društvo razmisliti o novim oblicima prevencije. Sada tko god ima poriv mržnje, svoju frustraciju lako će zadovoljiti odlaskom na prosvjede ili stadione. Bez ikakvih posljedica može premlatiti specijalce, brutalno izvrijeđati neistomišljenike, uzvikivati uvredljive parole... A ako mu i to baš nije dovoljno, onda se još može "počastiti" razbijanjem izloga, demoliranjem autobusa, paljenjem zastava. Ni za koga neće biti huligan. Za domaću, osobito međunarodnu javnost, bit će prosvjednik i borac za demokratska prava. I heroj ulice. Odnosno navijač i fanatik svoga kluba. 
U BiH je prošle godine za vrijeme "bosanskog proljeća" zapaljeno pola države. Nitko nije odgovarao za milijunske štete i ranjene specijalce. Umjesto u zatvorima, huligani su postali počasni građani na svečanim prijmima domaće i međunarodne zajednice. Pojedini kolovođe dobili su kao nagradu i azil na zapadu. Svjedočimo sličnim pričama u Hrvatskoj, Srbiji. Zato i nije čudno što se na stadionima i prosvjedima bez ikakve bojazni vrijeđaju i ranjavaju policajci. Usudi li se tko od njih na silu uzvratiti silom, izložen je zgražanju javnosti koja odmah postavlja pitanje: "Tko to tuče našu djecu?"

Kolektivna agresija navijačkih skupina i prosvjednika posljedica su našeg individualnog oportunizma i društvene nemoći. Naših nejasnih zakona i njihove još nejasnije primjene. Zato bi bilo još licemjernije zgražati se samo nad "navijačima" i "prosvjednicima". Oni su nekontrolirane plutajuće mine od kojih stalno stradavamo. Nemamo ih snage očistiti. Zato je Europa disciplinirala balkansko ponašanje navijača. Hrvatska će protiv Italije igrati na praznom Poljudu, baš kao i Srbija protiv Armenije. Crnoj Gori se isto piše. I BiH strepi od kazni. Na bečkom trgu "fanatikosi" su nedavno s palestinskim zastavama skandirali: "Ubij, ubij Židove". K tome su u bh. natjecanjima tribine poligoni za vrijeđanje i nasilje. Najstrašnije je što je među njima 80 posto maloljetnika. Agresivnijih od roditelja koji su proživjeli rat.

Zbog svega mogle bi se ostvariti tvrdnje dobro informiranih da će Uefa drakonski kazniti balkansko ponašanje izbacujući reprezentacije i klubove iz europskih natjecanja. Poput engleskih klubova kojima je, nakon krvavog Heysela u kojemu je (1985.) poginulo 39 ljudi, zabranila do 1990. pravo nastupa. Međutim, u tom razdoblju Margaret Thatcher napravila je reda. Donijela je oštre zakone kojima je novčanim kaznama, zatvorima i zabranama odlaska na stadione uredila ponašanje navijača. Iskorijenila je divljake. Više od toga promijenila je društvenu svijest prema nasilnicima. Zbog sebe, a ne zbog Uefe, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora... trebale bi odmah donijeti svoja "thatcherovska pravila". Za početak bi same trebale možda na godinu dana isprazniti tribine. I na utakmice samo dovoditi djecu, učenike. Nastavnici bi iz novouvedenog predmeta "kultura ponašanja" držali praksu iz navijanja. Od najboljih bi izrastale nove navijačke udruge. Samo oni s certifikatom mogli bi biti njeni članovi. Treba donijeti zakone koji će biti rigorozniji od engleskih. Po kojima bi za izgrede maloljetnika oštro kažnjavali i roditelje. Takva pravila uredila bi se i za sva javna okupljanja, osobito za prosvjednike.

Kada bi se odmah krenulo u korjenite promjene, možda bismo za nekoliko godina mogli imati prve utakmice pred civiliziranim organiziranim navijačkim skupinama. Jednako kao i na prosvjedima. Jednom treba početi. Umjesto plaćanja kazni Europi, bolje je odmah taj novac usmjeriti u naše "thatcherovske zakone" i edukaciju o ponašanju navijača i prosvjednika. I društva koje više neće šutnjom poticati vlastito teroriziranje i sramoćenje.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar petrolio
petrolio
08:49 14.04.2015.

normalno da HNS ne može riješiti problem huliganizma jer HNS nema represivni aparat (policija, sudovi, zakoni) koji bi se obračunavao s huliganizmom! to je sve u rukama države tj. vlade kojoj izgleda ovakvo stanje odgovara pa i ove huligane gleda uz prešutno odobravanje jer se sukobljavaju s HNS-om u kojem prevlada druga politička opcija od one na vlasti. s huliganima treba postupati bez milosti jer je to pokušaj veličanja jedne primitivne kulture nasilja koja ima ideju sve riješiti silom, a ne kroz legitimne demokratske procese jer oni ne prihvaćaju da kad ne uspiju odustanu, nego se okreću nasilju. država to prešutno odobrava i vrtimo se u krug. pražnjenje stadiona ne bi ništa riješilo jer bi to zapravo bila pobjeda huligana koji upravo to i žele - "kazniti" one koji ne prihvaćaju provesti njihovu nasilnu volju. nekad je to volja za smjenom trenera, nekad čelnika kluba/saveza, nekad da igra jedan ili drugi igrač ili nešto deseto, sasvim nebitno za ovu priču. rješenje je nastaviti s tzv. crnim listama nasilnih huligana i stalno ih širiti uz zabranu ulaska na 10 godina na bilo koji sportski događaj u hrvatskoj ili vani! kad ti ljudi budu izolirani i odstranjeni na stadionima će prestati nasilje i primitivni izljevi mržnje!

BA
balic
08:56 14.04.2015.

Ne samo stadione ispraznit na godinu dana,treba zabranit putovanja u druge zemlje i gradove na utakmice reprezentacije i nasih klubova..Kad nasi zakoni maze huligane HNS mora reagirati..

ME
Meter
08:32 14.04.2015.

Odlična ideja, samo produžiti zabranu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije