Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ispraznica, osjećajnik i parkomat najbolje nove hrvatske riječi

Tri stotine prijedloga stiglo je na javni natječaj časopisa Jezik koji od 1993. godine, na inicijativu S. Babića, organizira izbor za novu hrvatsku riječ.
26. ožujka 2011. u 15:29 64 komentara 1630 prikaza
nova hrvatska riječ
Foto: Duško Mirković/PIXSELL

LIPIK - Ispraznica je najbolja nova hrvatska riječ koja bi trebala zamijeniti tuđicu floskula, a za koju je njen autor Vinko Vukadin, poduzetnik iz Graza, u Lipiku primio nagradu "Dr. Ivan Šreter".

Odluka je to povjerenstva časopisa Jezik nakon provedenog javnog natječaja na koji se javilo dvjestotinjak natjecatelja s tri stotine prijedloga novih hrvatskih riječi.

- Jezik je odraz identiteta, povijesti, kulture i osobnbosti svakoga od nas, odnosno svakoga naroda. Onoga trenutka kada počnemo prihvaćati tuđice i zanemarivati svoj jezik, gubimo identitet i nestajemo kao narod pa je stoga ovaj natječaj iznimno važan - kazao je V. Vukadin.

Natječaj za novu hrvatsku riječ, koji ima cilj razvijati pozitivno ozračje za stvaranje i prihvaćanje novih riječi te promišljati o jačanju hrvatske jezične kulture, prvi je put raspisan 1993. godine na inicijativu akademika Stjepana Babića. Među prvim nagrađenim riječima u to je vrijeme bila riječ osobnica (umjesto osobna iskaznica), a poslije su se često spominjale riječi smećnjak (kanta za smeće), raskružje (kružni tok), naplatnica (naplatna kućica), daljinac (daljinski upravljač) i druge.

Od 2006. godine pokrovitelj natječaja je Zaklada koja nosi naziv po pakračko-lipičkom liječniku Ivanu Šreteru, koji je politički progonjen zbog promicanja hrvatskog jezika.

- Neke riječi koje su proteklih godina nagrađivane kao npr. uspornik umjesto "ležeći policajac" prihvaćene su u svakodnevnom govoru dok neke druge nisu no, nije bitan broj prihvaćenih riječi nego je bitno da imamo osjećaj kako je potrebno misliti o očuvanju svog jezika - kazako je akademik Babić.

Drugu nagradu za najbolju novu hrvatsku riječ osvojila je Silvana Bamba-Listeš, profesorica iz Splita koja smatra da bi izraz emotikon trebalo zamijeniti s riječi osjećajnik. Treće mjesto je pripalo policajki iz Zagreba Marti Pribanić za riječ parkomat kao zamjenu za izraz 'automat za naplatu parkiranja'.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima