Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ispovijest bollywoodske zvijezde Sande Caktaš o paklu Mumbaija

27.11.2008.
u 19:28

Ne idi nikamo. Ovdje se puca. Ostani doma, čuješ - bujica riječi izgovorenih mobitelom zasula je 25-godišnju Sinjanku Sandu Caktaš, manekenku i glumicu u Bollywoodu, čija je adresa u posljednjih godinu dana Bombay (Mumbai). S druge strane bio je njezin prijatelj, DJ koji je te večeri trebao puštati glazbu u jednom klubu. Sanda je baš kretala tamo.

Kaos i strah
Bilo je to u srijedu u 21 sat. Sandin prijatelj prolazio je pokraj kafića Leopold, omiljenog okupljališta putnika, oko pola sata vožnje do Sandina stana, i naletio na početak krvavoga terorističkog kaosa.

– Pomislila sam da je riječ o incidentu. Eksplodira bomba i to je to – kazala nam je danas Sanda. No izvještaji s CNN-a pokazali su da je ovaj put riječ o nečem ozbiljnijem – dobro organiziranom valu terorističkih napada. Epicentar je bio hotel Taj, luksuzno zdanje tik uz more i meka za bogate strance.

– Javio mi se prijatelj, Indijac. Živi tik uz Taj, balkon mu gleda na hotel. Kroz slušalicu su odjekivali pucnjevi. “Ovdje je kaos”, kazao je. Mnoštvo na ulici. Ljudi bezglavo trče, traže zaklon, padaju, policija u panici... – govori Sanda.

Njezin prijatelj i njegova obitelj ostali su zarobljeni u stanu – naređeno im je da ne izlaze.
– Gledam, hotel gori... Bila sam u njemu stotinu puta... Nije mi bilo jasno kako su ušli. Mjere sigurnosti u hotelu su iznimne – prvo detektor metala, pa soba za pretraživanje. Čula sam da su došli s mora. Valjda su upali i sve poubijali – glasno razmišlja te dodaje:
– Presjeklo me kad sam se sjetila da je moj šminker te večeri imao sastanak u Taju. Na sreću, još nije bio stigao. Zaustavili su ga pred hotelom. Nije mogao natrag kući, blokirali su taj dio grada. Ostao je kod prijatelja. Važno je da je dobro, da su svi moji prijatelji dobro – kaže Sanda.

Kao rat u Hrvatskoj
Te je noći spavala samo dva sata. Na TV-u je pratila kako se, jedan za drugim, nadovezuju napadi. Posebno ju je pogodio napad na kafić Leopold.
– Tamo zalazim. Kul mjesto s mnogo hipija, većinom na putu za Gou. Tad nam je postalo jasno što teroristi žele: strance.

Ta je četvrt omiljena među turistima, ima dućana s indijskim materijalima i stolićima, restorana... – kaže Sanda. Gledala je kako se napadi približavaju, a kad je napadnuta benzinska crpka u četvrti Juhu, samo pet minuta od nje, puls joj se ubrzao.
– Samo da ne dođu ovamo. Neće valjda i ovamo. Podsjetilo me na rat u Hrvatskoj. Takav je to osjećaj. Čekaš, nemoćan si, život ti je u tuđim rukama – kratko je objasnila. Sanda je danas samo na trenutak izašla iz stana.


Bombay ili Mumbai?

Bombay, financijsko i kulturno središte Indije u kojem se od srijede navečer odvijaju teroristički napadi, odlukom gradskog vijeća 1995. godine preimenovan je u Mumbai. Međutim, stari naziv grada zadržao se u svakodnevnom govoru, pa i u sudstvu (gradski sud zadržao je ime Bombay High Court) i gospodarstvu (burza nosi naziv Bombay Stock Exchange). Novo ime ovoga milijunskog velegrada međunarodno je priznato, ali većina Indijaca i dalje ga naziva Bombayem. (VM)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije