Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ispovijed ostaje tajna i ako svećenik dozna o pedofiliji

Ispovjedna tajna zajamčena je ugovorima Hrvatske sa Svetom Stolicom i nije ju moguće jednostrano mijenjati
27. ožujka 2012. u 08:00 139 komentara 136 prikaza
ispovijed (1)
Foto: PIXSELL

Ispovijed će i dalje biti stroga tajna, a sve informacije koje je čuo u ispovjedaonici, svećenik mora zadržati isključivo za sebe. Iznimke neće biti ni ako svećenik na ovaj način sazna za bilo koji oblik seksualnog delikta nad djecom. Rekao nam je to ministar pravosuđa Orsat Miljenić navodeći da je radna skupina za izmjene Kaznenog zakona oformljena u mandatu HDZ-ove vlade pogriješila ukidajući ispovjednu tajnu. Ona je, naime, zajamčena ugovorima što ih je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom i nije ju moguće jednostrano mijenjati.

U tradiciji je Kaznenog zakona da određene profesije imaju zajamčen odnos povjerenja s klijentom pa stoga nisu dužne prijaviti kazneno djelo za koje bi doznali u obavljanju svoga posla. U krugu na ovaj način povlaštenih zanimanja bili su svećenici, liječnici i odvjetnici.

Tajna se čuva životom

No, u Kaznenom zakonu koji stupa na snagu s prvim danom iduće, 2013. godine, na traženje pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, učinjena je iznimka po kojoj liječnik, svećenik i odvjetnik moraju prijaviti klijenta ako im je povjerio da je počinio kažnjivo djelo iz sfere pedofilije. Ova je promjena sve donedavno ostala skrivena u Kaznenom zakonu, a kada se za nju doznalo, svećenici su ozbiljno protestirali navodeći da je svećenik dužan životom čuvati ispovjednu tajnu te da je neće i ne smije otkriti bez obzira na prijetnju Kaznenim zakonom. Zakon je predvidio zatvor do tri godine za osobu koja ne bi prijavila klijenta, a zna da je počinio kazneno djelo na štetu djece.

Najavu ubojstva prijaviti!

– Odredba se o ukidanju ispovjedne tajne potpuno povlači – kaže ministar Miljenić dodajući kako će se i u ostalim slučajevima preispitati reguliranje povjerljivog odnosa između liječnika, svećenika, odvjetnika i njegova klijenta. Priprema kaznenog djela informacija je za koju vjerojatno neće biti izgovora za neprijavljivanje. Primjerice, objašnjava ministar, ako odvjetnik čuje od svog klijenta da ovaj namjerava nekoga ubiti, to mora prijaviti policiji. Tu nikakav povjerljivi odnos i pravo na tajnu ne bi smjeli biti izgovorom. Druga je stvar kada se dozna za djelo koje je već počinjeno. Tu bi bilo prostora za iznimke.

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    ma ljudi, ne dozvolite da novinari rade budale od vas! Ispovjed je uvijek i svugdje u svijetu tajna! To nema veze s nikakvim ugovorima između Vatikana i RH! Pa i u vrijeme Juge ispovjed je bila tajna. Razmislite malo; tko ... prikaži još! bi se ispovjedao ako ne može očekivati tajnost i diskreciju. To je temelj Crkve. Ova haranga na Crkvu zbilja postaje degutantna.

  • miran:

    "Ispovijed ostaje tajna i ako svećenik dozna o pedofiliji" ------------------------------------------ Ma divota .... tada ce bar imati zajednicku temu za razgovor.

  • -obrisani-:

    dabobda se okreto onaj.koji je......dopustio takve Ugovore...