Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stjepan Supanc

Ispod biste nekadašnjeg radničkog vođe pronađene njegove kosti

Ispod biste Stjepana Supanca pronađene njegove kosti
Branimir Bradarić
04.10.2013.
u 14:28

Stjepan Supanc bio je radnički lider kojega su ubili žandari Kraljevine SHS 1. prosinca 1921. godine. Radi toga se smatrao i prvom žrtvom zloglasne kraljeve Obznane.

Prilikom radova na uređenju okoliša Radničkog doma u središtu grada radnici su ispod biste nekadašnjeg radničkog lidera Stjepana Supanca pronašli limeni kovčeg sa ostacima njegovog tijela. Na taj način ispostavile su se točnim informacije koje je gradskim vlastima dolazilo od više građana koji su, s početkom radova, ukazivali na postojanje kovčega sa ostacima tijela Supanca. Njegovo tijelo je iz obiteljske grobnice u Vukovaru prebačeno kod Radničkog doma 20. lipnja 1987. godine kada je na tim povodom organiziranoj prigodnoj svečanosti prisustvovao i tadašnji šef hrvatskih komunista Stanko Stojčević.

Iznad groba podignuta je i spomen bista. Stjepan Supanc bio je radnički lider kojega su ubili žandari Kraljevine SHS 1. prosinca 1921. godine. Radi toga se smatrao i prvom žrtvom zloglasne kraljeve Obznane. Prema drugoj teoriji Supanca su ubili srpski radikali. Naime, oni su se u to vrijeme hvalili kako su ubili Supanca na prosvjedima u Vukovaru koji su održani dva tjedna nakon utemeljenja KPJ. Supanc je bio obrazovana osoba, arhitekt i najzaslužniji za kupnju Grand hotela za potrebe Komunističke partije Jugoslavije.

Imao je i veliku ulogu u održavanju Drugog kongresa KPJ, koji je održan u Radničkom domu. Nakon pronalaska kostiju Supanca vukovarski Konzervatorski odjel Ministarstva kulture gradskim vlastima predložio je da posmrtne ostatke vrate na groblje. Zauzeli su mišljenje da grob ne treba biti u središtu grada, a da okoliš doma treba urediti u skladu s izvornim izgledom kada tamo Supančeva groba nije bilo. Iz gradske uprave najavljuju da će posmrtni ostaci Stjepana Supanca biti vraćeni u obiteljsku grobnicu na groblju, ali i da se bista više neće nalaziti na nekadašnjem mjestu. Naime, okoliš Radničkog doma bit će uređen prema izvornom stanju. Upravo radi toga je i skulptura Marka Marulića od Radničkoga doma premještena pred Gimnaziju Vukovar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije