Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Isplativost uređaja prepoznao tek Medikol, a ne ministarstvo i HZZO

Predinvesticijska studija ušla je među projekte koje je Agencija za atomsku energiju platila 1,5 milijun dolara
12. travnja 2011. u 11:00 10 komentara 43 prikaza
hebrang
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Ivan Rajković, vlasnik Medikola, kako bi doznao isplati li se PET/CT uređaj uvesti u Hrvatsku, nije, kako tvrdi, morao pregledavati američke studije jer je projekt nabavke tih uređaja za KBC Zagreb i Vinogradsku bolnicu pokrenula Račanova Vlada 2003.godine.

Hrvatska dobila sredstva

Večernji list u posjedu je sažetka predinvesticijske studije uvođenja PET/CT-a u bolnice koju je financirala Međunarodna agencija za atomsku energiju iz Beča.

– Projekt su 2003. pokrenuli rebarski nuklearci pa je predstavljen na godišnjoj skupštini MAAE-a – rekao je SDP-ov saborski zastupnik Zdenko Franić koji je bio voditelj hrvatskog izaslanstva u Beču.

Uvođenje uređaja i ciklotrona za proizvodnju izotopa bio je samo jedan od predloženih projekata, a za njihov razvoj Hrvatska je te godine dobila oko 1,5 milijuna dolara. Izrada studije počela je na zagrebačkom Ekonomskom institutu u veljači, a završena je u listopadu 2004. Voditelj projekta bio je dr. Mustafa Nušinović, predstojnik odjela mikroekonomije na EI-ju, a suradnici Jelena Budak, Ivan Damir Anić te Mihaela Grubišić koja je do 2003. radila u sektoru za investicijsko bankarstvo u Hypo banci. Studija je do detalja razradila isplativost uvođenja PET/CT-a u bolnice i to u pet varijanti od kojih sve osim jedne planiraju dva uređaja u bolnicama te ciklotron za proizvodnju izotopa na Institutu “Ruđer Bošković”. Zanimljivo je da je studija pomno ispitala i potrebe našeg tržišta za skenerom.

– Rađene su analize po broju stanovnika, krivulji obolijevanja od malignih bolesti i drugim pokazateljima – objašnjava M. Nušinović.

U to vrijeme, kaže, na studiji su surađivali i istaknuti hrvatski nuklearci poput akademika Zvonka Kusića i prof. Damira Dodiga.

– Voljeli smo tu studiju i zaista je odrađena sa srcem – naglasio je M. Nušinović i dodao da je M. Grubišić u to vrijeme na EI prešla jer je željela raditi na znanstvenim projektima.

Tri godine na čekanju

– Točno je da smo napravili studiju, no onda je sve stalo. Projekt nije nastavljen i nitko ne zna zašto – rekao je prof. Dodig iz KBC-a.

Doznajemo i da su se ljudi koji su radili na studiji pobrinuli da za isplativost projekta doznaju i Ministarstvo zdravstva i HZZO, no ipak se ništa nije pomaklo s mrtve točke sve dok Medikol nije sklopio ugovor s HZZO-om 2007.

Hebrang: Treba pitati Ljubičića za&scaro

Hebrang: Treba pitati Ljubičića zašto se stalo s nabavom

Znam za studiju iz 2004. godine koja je planirala uvođenje uređaja PET/CT na Rebro i u Vinogradsku bolnicu – potvrdio nam je prof. Andrija Hebrang koji je u to vrijeme bio ministar zdravstva.

Kad je studija završena, prisjeća se, trebalo je osmisliti i pronaći rješenje kako je provesti u praksu.

– Točno je da se u to vrijeme kupovala oprema za bolnice, jer nismo imali ništa, pa se krenulo u nabavke CT-a i magnetskih rezonatora. Svega nam je nedostajalo – prisjetio se prof. Hebrang. Ne zna, ističe, zašto se s projektom nabavke PET/CT-a stalo, no to se dogodilo u mandatu ministra Nevena Ljubičića.

Koronavirus
UŽIVO
Potvrđen treći slučaj zaraze koronavirusom. Osoba se nalazi u bolnici u Rijeci
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • mr_brown:

    Gospođo Hoffmann vi ste obični lažov, plaćeni ste očito da obmanjujete hrvatsku javnost. Ovo što je radio hzzo sa medikolom jest KRIMINAL, nažalost za sad ISPLATIV

  • Zdravek:

    eee to ti je biznis potrosis 1,5 miliona drzavnog novca na studiju i onda nis ne poduzmes, nek se dogovoris s nekim privatnikom da preuzme posao (normalno za proviziju) \"Znao sam za tu studiju, no ona je završena u listopadu ... prikaži još!u 2004., a ja sam se povukao u prosincu\" Andrija Hebrang, tadašnji ministar zdravstva kak bi pinokio reko, on ne laze, samo ponekad ne govori istinu, pa se nebi zacudio, da je studija zavrsila na dnu neke ladice ili u nekom kriptiranom folderu?

  • F1_Maniac:

    Evo Renault dijeli 2 ulaznice za Formulu 1, VN Mađarske... Good luck! http://nagradna-igra.renault-sport.hr/igra/d187c1c3-1c8b-42d9-a99e-ffd2a89d8ee3