Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera skener

Isplativost uređaja prepoznao tek Medikol, a ne ministarstvo i HZZO

hebrang
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
Autor
Sonja Hoffman
12.04.2011.
u 11:00

Predinvesticijska studija ušla je među projekte koje je Agencija za atomsku energiju platila 1,5 milijun dolara

Ivan Rajković, vlasnik Medikola, kako bi doznao isplati li se PET/CT uređaj uvesti u Hrvatsku, nije, kako tvrdi, morao pregledavati američke studije jer je projekt nabavke tih uređaja za KBC Zagreb i Vinogradsku bolnicu pokrenula Račanova Vlada 2003.godine.

Hrvatska dobila sredstva

Večernji list u posjedu je sažetka predinvesticijske studije uvođenja PET/CT-a u bolnice koju je financirala Međunarodna agencija za atomsku energiju iz Beča.

– Projekt su 2003. pokrenuli rebarski nuklearci pa je predstavljen na godišnjoj skupštini MAAE-a – rekao je SDP-ov saborski zastupnik Zdenko Franić koji je bio voditelj hrvatskog izaslanstva u Beču.

Uvođenje uređaja i ciklotrona za proizvodnju izotopa bio je samo jedan od predloženih projekata, a za njihov razvoj Hrvatska je te godine dobila oko 1,5 milijuna dolara. Izrada studije počela je na zagrebačkom Ekonomskom institutu u veljači, a završena je u listopadu 2004. Voditelj projekta bio je dr. Mustafa Nušinović, predstojnik odjela mikroekonomije na EI-ju, a suradnici Jelena Budak, Ivan Damir Anić te Mihaela Grubišić koja je do 2003. radila u sektoru za investicijsko bankarstvo u Hypo banci. Studija je do detalja razradila isplativost uvođenja PET/CT-a u bolnice i to u pet varijanti od kojih sve osim jedne planiraju dva uređaja u bolnicama te ciklotron za proizvodnju izotopa na Institutu “Ruđer Bošković”. Zanimljivo je da je studija pomno ispitala i potrebe našeg tržišta za skenerom.

– Rađene su analize po broju stanovnika, krivulji obolijevanja od malignih bolesti i drugim pokazateljima – objašnjava M. Nušinović.

U to vrijeme, kaže, na studiji su surađivali i istaknuti hrvatski nuklearci poput akademika Zvonka Kusića i prof. Damira Dodiga.

– Voljeli smo tu studiju i zaista je odrađena sa srcem – naglasio je M. Nušinović i dodao da je M. Grubišić u to vrijeme na EI prešla jer je željela raditi na znanstvenim projektima.

Tri godine na čekanju

– Točno je da smo napravili studiju, no onda je sve stalo. Projekt nije nastavljen i nitko ne zna zašto – rekao je prof. Dodig iz KBC-a.

Doznajemo i da su se ljudi koji su radili na studiji pobrinuli da za isplativost projekta doznaju i Ministarstvo zdravstva i HZZO, no ipak se ništa nije pomaklo s mrtve točke sve dok Medikol nije sklopio ugovor s HZZO-om 2007.

Komentara 10

MB
mr_brown
11:42 12.04.2011.

Gospođo Hoffmann vi ste obični lažov, plaćeni ste očito da obmanjujete hrvatsku javnost. Ovo što je radio hzzo sa medikolom jest KRIMINAL, nažalost za sad ISPLATIV

ZD
Zdravek
12:27 12.04.2011.

eee to ti je biznis potrosis 1,5 miliona drzavnog novca na studiju i onda nis ne poduzmes, nek se dogovoris s nekim privatnikom da preuzme posao (normalno za proviziju) \"Znao sam za tu studiju, no ona je završena u listopaduu 2004., a ja sam se povukao u prosincu\" Andrija Hebrang, tadašnji ministar zdravstva kak bi pinokio reko, on ne laze, samo ponekad ne govori istinu, pa se nebi zacudio, da je studija zavrsila na dnu neke ladice ili u nekom kriptiranom folderu?

FM
F1_Maniac
11:27 12.04.2011.

Evo Renault dijeli 2 ulaznice za Formulu 1, VN Mađarske... Good luck! http://nagradna-igra.renault-sport.hr/igra/d187c1c3-1c8b-42d9-a99e-ffd2a89d8ee3

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije