Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi krug povećanja

Isplaćena prva plaća nakon najvećeg štrajka u školstvu: Evo za koliko je veća

štrajk
Foto: Igor Kralj/Pixell
1/2
30.01.2020.
u 16:38

Prosječni nastavnik u siječnju je tako na račun dobio 262 kune više nego prethodnog mjeseca. Tajnici škole dobili su u prosjeku čak 272 kune više, a prosječnom voditelju računovodstva na račun je sjelo okruglih 200 kuna više.

Najdugotrajniji štrajk u školstvu završio je u prosincu uspjehom zaposlenika škola da se izbore za povećanje plaća od 6,11 posto, koje im dolazi postepeno. I dok su nastavnici veće plaće dobili kroz veće koeficijente, nenastavnom osoblju plaće se povisuju kroz dodatke.

Prva ‘rata’ povećanja od tri posto mogla se vidjeti na plaći za prosinac, isplaćenoj u siječnju. 

Portal srednja.hr je usporedio iznose prosječnih i medijalnih plaća prije i poslije povećanja te se jasno moglo vidjeti da se kroz dodatke ipak dobije manje povećanje nego kroz koeficijente. Podatke je ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz napomenu da u cifre nije uključen trošak prijevoz niti božićnica.

VIDEO Prosvjed učitelja i zaposlenih u srednjim i osnovnim školama

Prosječni nastavnik u siječnju je tako na račun dobio 262 kune više nego prethodnog mjeseca. Tajnici škole dobili su u prosjeku čak 272 kune više, a prosječnom voditelju računovodstva na račun je sjelo okruglih 200 kuna više

Domarima i kuharima plaća je u prosjeku viša za 106 kuna, a prosječnoj spremačici sjelo je 96 kuna više.

Rezultat je to prve ‘rate’ povećanja plaća koje su sindikati u prosincu dogovorili s Vladom i tako zaključili 36 dana dugi štrajk zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama, piše portal. 

Plaća za prosinac zaposlenicima je povećana za 3%, a iduće povećanje za 1% dobit će od lipnja. Ono zadnje, za još 2%, dobit će tek za plaću u siječnju 2021.

Neki su to povećanje osjetili kroz koeficijente, a neki kroz dodatke. 

Prema podacima od Ministarstva znanosti i obrazovanja, prosječna plaća učitelja i nastavnika prije povećanja iznosila je 9.953 kn bruto, odnosno 7.183 neto, dok je plaća za prosinac, koja je isplaćena u siječnju, iznosila u prosjeku 10.346 kuna bruto, odnosno 7.445 kuna neto.

štrajk
1/38
Ključne riječi

Komentara 22

Avatar lepihercegovac
lepihercegovac
17:18 30.01.2020.

tim babunima ne povećati nego treba smanjiti 30% plaće

MA
MarinVD
18:03 30.01.2020.

Cijeli onaj cirkus zbog cca 350 kuna neto, ali tek od 2021.Pa zar dostojanstvo nasih učitelja vrijedi niti 50€? Gospodo sindikalisti, vi koji ste šutili kada je vaše članstvo tadašnji premijer a današnji predsjednik bacio pod noge i zgazio kaoo žohare, PRODALI STE LJUDE ZA JUDINE ŠKUDE. Nahuškali ste ih da u petak ne prihvate cca 10% kroz dodatke do 01.09.2020. tvrdeći da nije isto kao i koeficijent. A u ponedjeljak ste prihvatili 6.11%, tvrdeći nenastavnom osoblju da je to isto.Sram vas bilo !

ST
stefj
22:02 30.01.2020.

Znači krenulo plaćanje otkupnine. A to što neki učenici moraju subotom u školu, ni krivi ni dužni, nikome ništa... Bili su predmet ucjene, sad ispaštaju ko da su oni ucjenjivali... Ma bravo Hrvatska, uhljebistan bez premca. Najbolje se vidi po tome da se slučajno ne smije objaviti nešto po čemu bi se mogao valorizirati rad učitelja, nešto poput rezultata mature po školama. I dalje rad i rezultati nemaju niti malo utjecaja na plaću, a kamoli neka tržišna pozicija, i dalje je plaća isključivo rezultat forme i stečenih prava... A mi smo radi tih uhljeba ostali bez smanjenja poreza, dobili smo nove trošarine i namete, dok se istovremeno realni sektor i dalje uništava. Potrošačke cijene stalno rastu, sad nas opet očekuje skok, a s druge strane proizvodnja i dalje pada... Evo, gledam danas Marića na televiziji, jako je žalostan što imamo među najnižim trošarinama na alkoholna pića, samo Bugarska ima niža, no s druge strane, ništa ga ne smeta što smo i po BDP-u na dnu EU, opet 2. odozdo. A taj BDP održavamo odlaskom stanovništva i turizmom, da nije otišlo toliko ljudi, već bi davno bili na samom dnu... I onda u takvoj zemlji žele još zabraniti rad nedjeljom. Ma osuđeni smo na propast...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije