Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena na sjeveru

Islandska vlada bit će - piratska

Pirate Party Birgitta Jonsdottir
Foto: STAFF/REUTERS/PIXSELL
14.08.2016.
u 21:00

Stranka želi Pokemone na biračkim mjestima i dekriminalizaciju droga

Ako je vjerovati anketama, a one su se u slučaju Islanda do sada pokazale prilično točnima, Piratska stranka na sljedećim će izborima formirati vladu.

Nove tehnologije

Većina analitičara sada se slaže da će stranka koja zagovara, između ostalog, legalizaciju droga i davanje azila zviždaču Edwardu Snowdenu koji je otkrio američko špijuniranje građana, osvojiti između 18 i 20 mjesta u parlamentu na izborima u listopadu. Prema anketama, prva su stranka u državi s više od 28 posto podrške građana. Slijedi ih konzervativna Stranka neovisnosti. Podrška toj posebnoj stranci “trećeg puta” nezaustavljivo raste, posebice otkako je u travnju dotadašnji premijer Sigmundur Davíð Gunnlaugsson podnio ostavku nakon masovnih demonstracija. Tisuće Islanđana ispred zgrade parlamenta tražile su da ode nakon što su u javnost izašli dokumenti o poreznim makinacijama i skrivanju bogatstva u offshore kompanijama (Panama Papers).

Piratska stranka Islanda prvi je put ušla u parlament 2013. i tada je to nemalo iznenadio i same članove stranke. No sada su vrlo organizirani, imaju podružnice i kandidate u svakom izbornom okrugu, kaže osnivačica islandskog ogranka globalnog pokreta pirata Birgitta Jónsdóttir.

Zagovaratelji izravne demokracije, veće vladine transparentnosti, novog ustava, ali i kreativnog korištenja novih tehnologija za revitalizaciju demokracije već su iznijeli prijedlog kako povećati izlaznost mladih na izbore. U općoj zaluđenosti igricom Pokemon Go islandski pirati predlažu da se biračka mjesta pretvore u Pokestopove – mjesta na kojima se u igrici nabavljaju lopte, jaja i drugi korisni predmeti za igru.

Prije tri godine glas piratima zasigurno je u najvećoj mjeri bio prosvjedni glas protiv starih političara i izraz razočaranja građana u tradicionalne stranke koje su se i kroz ekonomski slom dodatno kompromitirale. Takve reakcije birača poznate su i iz Grčke gdje je Syriza tako izborila vlast, Španjolske koja ima Podemos... No pirati imaju dodatnu vrijednost – oni su protiv anakronizma u politici.

Više transparentnosti

– Nakon tri godine uspjeli su se transformirati i odmaknuti od imidža da su samo za prosvjede. Iako nemaju jasno profilirane politike u svim područjima, ljude privlače jer se vode principom transformacije demokracije i veće transparentnosti – kaže islandska analitičarka Eva Heida Önnudóttir. Da su drugačiji, pokazali su i lani u parlamentu pokretanjem inicijative koja je rezultirala rezolucijom kojom se dekriminaliziraju svi oblici blasfemije, vrijeđanja i ismijavanja religije.

Komentara 7

PR
prarvat
21:57 14.08.2016.

život bez torrenta bio bi puno siromašniji

Avatar reference
reference
15:01 15.08.2016.

ahahaaaa pa zar ovo nije cetnicka zastava, ahahaaa ajde bolesnici napadnite sada Island ko sto ste neki dan napali onog jadnog svicarca na Viru da je stavio cetnicku zastavu na kucu a ustvari dijete mu stavilo zastavu pirate sa Kariba. ahahaaaa, cak I policija dolazila, ahahahaaaaa koji bolesnici.

SD
sdpesticid
23:29 14.08.2016.

bravo island. šteta da nema u rh stranka tipa ''pirati'', odmah imaju moj glas. a j... ga, nemaju oni antife i fašiste dok se iza brda odvozi narodno blago a narod iseljava tražeći po izgovorima političara, valjda pokemone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije