Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Island: Prosvjedi i zahtjevi za premijerovu ostavku

23.11.2008.
u 08:43

Tisuće Islanđana prosvjedovale su u subotu tražeći ostavku premijera Geira Haardea i guvernera Središnje banke Davida Oddssona zbog toga što nisu uspjeli zaustaviti raspad financijskog sustava u svojoj zemlji.

Bio je to posljednji u seriji prosvjeda u glavnom islandskom gradu otkako je žestoka financijska kriza pogodila gospodarstvo zemlje. Jedan od glavnih organizatora prosvjeda, popularni pjevač Hordur Torfason rekao je da će se prosvjedi nastaviti dok vlada ne odstupi.

"Oni ne uživaju naše povjerenje i više nemaju legitimitet", kazao je Torfason obraćajući se prosvjednicima okupljenim pred islandskim parlamentom.

Tri islandske najveće banke - Kaupthing, Landsbanki i Glitnir - bankrotirale su pod teretom milijardi dolara duga akumuliranog tijekom agresivne ekspanzije preko oceana, uništivši domaću valutu i prisilivši Island na traženje pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda.

Ovoga je tjedna Island, zemlja s 320.000 stanovnika, osigurao paket od preko 10 milijardi dolara zajma od Međunarodnog monetarnog fonda i nekoliko europskih zemalja kako bi se pomoglo ponovo izgraditi slomljeni financijski sustav. Unatoč tome, Island se suočava s velikom gospodarskom krizom i rastom nezaposlenosti dok su mnogi Islanđani u opasnosti da izgube svoje domove i životne ušteđevine.

Islandska oporba u petak je predložila glasovanje o povjerenju vladi, no malo je šanse da bi taj potez srušio vladajuću koaliciju koja ima solidnu većinu u parlamentu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije