Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Islamska se država na sve načine sada pokušava domoći nuklearnog oružja

Putin nastavlja s napadima na islamiste u Siriji, a Bagdad najavljuje da će vrlo brzo zatražiti rusku akciju i u Iraku
09. listopada 2015. u 08:15 19 komentara 5404 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL

Dok Rusija u Siriji nastavlja žestoko udarati i krstarećim raketama gađa položaje Islamske države, analitičari strahuju od mogućnosti da su se teroristi već domogli radioaktivnog materijala s obzirom na to da su moldavske vlasti u suradnji s FBI-em spriječile četiri pokušaja prodaje radioaktivnog materijala islamistima.

Posljednji takav slučaj dogodio se u veljači ove godine kada je krijumčar ponudio veliku zalihu radioaktivnog cezija, dovoljno da se kontaminira nekoliko gradskih četvrti, te je izravno tražio kupca iz ISIL-a. Krijumčar ruskih korijena Valentin Grossu ponudio je zalihu cezija osobi za koju je vjerovao da je predstavnik Islamske države, za 2,5 milijuna eura. Isto tako, istraga je također otkrila i pokušaj prodaje urana kupcu s Bliskog istoka. Prema snimkama s prislušnih uređaja i razgovorima s istražiteljima, krijumčari su pokušavali prodati materijal za atomsku bombu i nacrte za “prljavu bombu” arapskom kupcu.

Snimke pokazuju kako su krijumčari tražili baš kupce koji su neprijatelji Zapada te kako je vrlo moguć scenarij u kojem će organizirane kriminalne skupine uspjeti dostaviti sredstva za masovno uništenje radikalnim grupama poput ISIL-a ili Al-Qa’ide.

U međuvremenu, sirijski general Ali Abdullah Ayyoub, šef glavnog stožera, kazao je da je sirijska vojska u prvim pohodima, s ruskom podrškom, uspjela osvojiti 70 kilometara kvadratnih teritorija, sve do provincije Hama, ističući kako je sljedeće što kane osloboditi 50 kilometara kvadratnih teritorija koji je okupirala teroristička skupina Al-Fatah, koja je imala veliku podršku Saudijske Arabije. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je kako bi se Čečenci mogli pridružiti sirijskoj vojsci u kopnenoj akciji, a admiral Vladimir Komojedov, predsjednik Odbora za obranu u Donjem domu ruskog parlamenta, kazao je kako bi se i jedna jedinica ruskih dobrovoljaca mogla pridružiti sirijskoj armiji.

Sve je izvjesnije da će se u idućim danima ruski zračni udari proširiti i na položaje ISIL-a u Iraku. Predsjednik odbora za nacionalnu sigurnost i obranu iračkog parlamenta Hakem Al-Zameli kazao je kako će irački parlament uskoro donijeti povijesnu odluku i od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražiti proširenje zračnih udara i na teritorij Iraka ističući kako su ruski zračni udari u samo nekoliko dana postigli više uspjeha od udara koalicije predvođene SAD-om u godinu i pol.

>> Rusija pojačava napade, Amerikanci protiv suradnje: 90 posto ruskih meta nije ISIL

Nebo pretijesno za Rusiju i SAD

Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis kazao je kako je američko zrakoplovstvo moralo preusmjeriti svoja dva aviona, lovca F-16, koji su poletjeli iz turske baze Incirlik prema ISIL-ovu uporištu Raqqi, kako bi izbjegli bliski susret s ruskim lovcem koji se kretao na istom području. Od početka ruske intervencije američkim je pilotima bilo naređeno da promijene kurs letenja u takvim situacijama.     

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • otac_domovine:

  Da prevedem članak na hrvatski jezik. Nakon sloma svoje politike na Bliskom istoku USA se okreće planu B, a taj je naoružavanje ISILa nuklearnim bombama. Stoga izmišljaju nekakve pokušaje kriminalnih skupina da baš ISILu proda cezij, uran i slično. Dakle ... prikaži još!akle trebamo biti maksimalno u strahu jer ne znamo koga će masonska vrhuška odabrati za žrtveno janje. Ne bi me iznenadilo koliko na s mrze da to bude i Zagreb.

 • tarzan:

  Amerikanci će im prodati gdje je problem

 • Avatar zong
  zong:

  Rusi da su pametni da im prodaju atomsku i onda je na daljinski aktiviraju. Koliko bi samo tih štakora pobili....