Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niz vojnih neuspjeha

Islamska država ostala u 2016. bez četvrtine teritorija

islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
19.01.2017.
u 09:00

U 2015. teritorij pod kontrolom džihadista već se istopio za 14 posto, s 90.800 km2 na 78.000 km2

Ultraradikalna džihadistička skupina Islamska država izgubila je u 2016. gotovo četvrtinu (23 posto) teritorija koji je nadzirala u Iraku i Siriji, što je nazadovanje koje prijeti njezinoj "koheziji", navodi se u istraživanju koje je u četvrtak objavio ured za analizu IHS Markit.

Između siječnja 2016. i kraja godine, površina "kalifata" koji je IS proglasio u te dvije zemlje smanjila se sa 78.000 km2 na 60.400 km2, što je zona koja predstavlja polovicu zemlje poput Sj. Koreje, objašnjava ta tvrtka sa sjedištem u Londonu.

U 2015. teritorij pod kontrolom džihadista već se istopio za 14 posto, s 90.800 km2 na 78.000 km2. IS je "doživio neviđeni gubitak teritorija u 2016., posebno zone ključne za projekt vladavine te skupine", ističe analitičar IHS-a Columb Strack, citiran u istraživanju.

"Sve to, naglasio je on, usprkos ponovnom zauzimanju Palmire u prosincu" nakon iznenadnog protunapada. Kako ističe IHS, IS je u 2016. doživio niz vojnih neuspjeha, izgubivši u Siriji gradove Dabik i Minbedž, a u Iraku Ramadi i Faludžu.

Teritorijalni gubici IS-a doveli se do unutarnjih razmimoilaženja oko načina odgovora na tu situaciju, što prijeti "koheziji" skupine.

Komentara 1

MX
Mister X
10:19 19.01.2017.

Islamska država ostala u 2016. bez samo četvrtine teritorija .. Blago nama dali netko zna nacrtati kartu te države i objasniti od koga je priznata .. Kako se može danas raju farbati bez dokaza i reliteta i da pametni samo vjeruju da je to sve istina za demokrate . Kad je nema na tome dijelu koja država je sada tamo na toj četvrtini kako se zove i tko je tamo poglavica . Tko to zna neka mi pomogne da dodjemo do istine ... Sa fantazijama znamo da si svi isti i teroristi i da je Putin izabrao Trumpfa te da je zločesti jer je samo neprijatelj Amerike ( možda zato jer to trebaju hoće Ameri ) ! Povjesnog i svjesnog razloga nema !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije