Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspad Iraka

Islamisti novače na Twitteru temama o nogometnom SP-u

Irački premijer Nuri al Maliki i John Kerry
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/2
24.06.2014.
u 11:30

Ubacuju se među milijune korisnika koji raspredaju o Mundijalu u Brazilu

        Više nije pitanje raspada li se Irak po šavovima nego može li se taj proces ikako zaustaviti ili barem usporiti dok se ne konsolidiraju snage svih sudionika sukoba. A izgledi za usporavanje ovog procesa sve su manji. To pokazuje i činjenica da su sunitski ekstremisti predvođeni borcima ISIL-a zauzeli sve granične prijelaze u zapadnom Iraku tako da vlada u Bagdadu više ne kontrolira nijednu graničnu točku s Jordanom ili Sirijom.

Otvoren put opskrbe

I dok kontrola granice sa Sirijom sunitskim borcima nije toliko bitna u operativnom smislu, nadzor nad graničnim područjem s Jordanom sasvim je druga priča. Upravo preko Jordana suniti sada imaju otvoren komunikacijski kanal za primanje vojne pomoći i opreme iz zemalja koje ih neskriveno podržavaju, ponajprije Saudijske Arabije, Katara i Kuvajta. Usto su suniti ovladali i vojnom zračnom bazom nedaleko od grada Tal Afara koju je Bagdad u budućnosti planirao kao odskočnu točku za oslobađanje Mosula, a borbe se vode i za hidroelektranu Haditha čije bi isključenje iz energetske mreže srušilo irački sustav opskrbe električnom energijom. U takvu je ozračju američki državni tajnik John Kerry doputovao u Bagdad kako bi pokušao naći zamjenu za iračkog premijera Malikija koji bi okupio sve šijitske snage, ali i dijelom umirio sunite na zapadu zemlje te primirio njihovu pobunu.

Medijska strategija

Nešto više od poduzimanja diplomatskih akcija SAD zasad nema u planu. Obama zasad odbacuje mogućnost američkih zračnih udara na borce ISIL-a iako su se oni već približili Bagdadu. Islamisti iz ISIL-a ubacuju se u razgovore o Svjetskom nogometnom prvenstvu na Twitteru te “podvaljuju” propagandne poruke te pokušavaju novačiti. Taktika ISIL-ovaca je vrlo jednostavna i učinkovita, uključujući se u razgovore #Brazil2014, #ENG, #France and #WC2014 dobivaju pristup milijunima korisnika te su prošlog vikenda na taj način ubacili video poruke u kojima britanski i australski džihadisti nagovaraju muslimane sa zapada da im se pridruže. Stručnjaci su analizairali ISIL-ove poteze te zaključili kako ekstremisti imaju dobro razrađenu, sveobuhvatnu medijsku strategiju, puno bolju od onih koje su koristile druge terorističke organizacije.

>> Radikalnim muslimanskim ekstremistima podrška stiže i iz Hrvatske    

Komentara 4

SE
selbivoje
12:44 24.06.2014.

ovako kakav je bio irak,sa postavljenim marionetama cionizma niti moze opstati, ali amerika tu nema ni sto da trazi, uvela je demokraciju, ili je otvorila naftne cijevi da vise exploatiraju i tako ljudima namecu diktatore

Avatar MarkoMataić
MarkoMataić
11:54 24.06.2014.

To nije ništa novo... Cipar desetljećima je odvojen, Turska ne kontrolira dijelove gdje su Kurdi... zašto bi Irak bio iznimka? Kao da je malo zemalja koje ne funkcioniraju

DU
Deleted user
13:00 24.06.2014.

pa toim je amerika omogucila,i dobro ih obucila za takve propagande……….

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije