Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krivićev brijeg

Iskopani posmrtni ostaci 20-ak žrtava, tabakera, lančić, meci...

'22.10.2012. Zagreb - Iskopavanje masovne grobnice iz 2. svjetskog rata u Gracanima.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Boris Ščitar/VLM
22.10.2012.
u 19:15

U zagrebačkim Gračanima počelo je otkopavanje masovne grobnice s tijelima žrtava komunističkih zločina

Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata počeo je otkopavati jednu od masovnih grobnica iz svibnja 1945. godine koja se nalazi na lokaciji Krivićev brijeg u zagrebačkom naselju Gračani. Osim posmrtnih ostataka, kostiju i lubanja, pronađeni su u grobnici i neki osobni predmeti te brojne čahure koje, prema riječima stručnjaka, potvrđuju kako su se na tom mjestu zaista dogodile egzekucije.

– Dosad su iskopani ostaci kostiju dvadesetak žrtava. Pronađena je jedna tabakera i lančić s privjeskom u obliku križa, što bi moglo pomoći u otkrivanju identiteta žrtava. Pronađene su i stare telefonske žice što upućuje na to da su žrtve bile vezane, a na lubanjama vidljive su prostrijelne rupe – kazao je Ivan Grujić, šef Uprave za zatočene i nestale i pomoćnik ministra branitelja.

Prema evidenciji Miroslava Haramije, koji je 1945. godine, kao zdravstveni inspektor, obavljao asanaciju likvidiranih i čuvao dokumentaciju o lokacijama, na tom se području nalaze dvije grobnice s ukupno šezdeset žrtava.

– Vjerojatno je riječ o pripadnicima dočasničke škole, što znači da su žrtve bile u dobi od šesnaest godina – kaže Haramija.

Egzekucije su na području Gračana obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije. Spomenuto grobište nalazi se u privatnom vlasništvu Ladislava Filetina, koji godinama zbog toga ne obrađuje zemlju.

– Nije ugodno jer sam toliko dugo znao da se ispod moje zemlje nalaze ostaci ubijenih ljudi. Ne znate tko su, čiji su, koliko ih je. Drago mi je što se napokon nešto počelo raditi – kroza suze izjavio je Filetin.

Pripadnici jedinice MORH-a otkopali su prvi sloj grobišta.

– Nakon što se obradi cijela grobnica, slijedi pregled posmrtnih ostataka, utvrđivanje njihova broja i karakteristika, a onda priprema za zbrinjavanje – najavio je pukovnik Grujić. Nada se da će tu masovnu grobnicu otkopati do sredine tjedna.

>>U Gračanima u dvadeset grobnica zakopana 783 tijela

Komentara 24

Avatar fidelio
fidelio
19:28 22.10.2012.

Ionako neće dugo biti otkopavanja, kad se ovaj ured ukida zakonom koji je već u Saboru. Uspjeli su zagrebati malo po prašini i to će biti to, čini se.

KI
kiko67
19:44 22.10.2012.

sta ce na ovo reci oni mudraci iz onog odbora sa stadiona sto im smeta kad navijaci pjevaju domoljubne pjesme.

AB
abendblatt
19:24 22.10.2012.

Sad ce se na zadnje noge propet Mesic, Fumic i ostala zgadija, neznam koga ce sad prozvat, Karamarko sigurno nije naredio ova otkopavanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije