Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON Zastupnički dom Parlamenta BiH doradio Zakon o zabrani diskriminacije

Isključena svaka mogućnost da homoseksualci sklope brak u BiH

08.07.2009.
u 23:00

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u srijedu je ponovno razmatrao Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije, koji je jedan od uvjeta za liberalizaciju viznog režima za bh. građane.

Upozorenje vijeća
Zakon kojim se uspostavlja zakonski okvir za ostvarivanje jednakih prava i mogućnosti za sve osobe u BiH i uređuje sustav zaštite od diskriminacije, našao se u središtu pozornosti javnosti nakon upozorenja Međureligijskog vijeća BiH da proklamirano načelo o nepostojanju diskriminacije po spolnoj osnovi otvara prostor za legalizaciju istospolnih brakova, pa čak i usvajanje djece od strane homoseksualnih partnera.

Četiri velike crkve i vjerske zajednice u BiH jednoglasne u stavu da bi takva rješenja bila u dubokoj suprotnosti s tradicijom i religijskim uvjerenjima većine bh. građana.

Diskriminacijom, prema predloženom zakonu, smatrat se svako različito postupanje na osnovi rase, jezika, vjere, nacije, političke pripadnosti, pripadnosti nekom udruženju, obrazovanja, bračnog statusa, zdravstvenog stanja, ali i osjećaja pripadnosti spolu, spolnog izražavanja ili orijentacije. Zakonodavci su uvažili stavove Međureligijskog vijeća BiH, te je prihvaćeno sedam amandmana koji dodatno pojašnjavaju određene odredbe o diskriminaciji i «spolnoj orijentaciji», te indirektno isključuju mogućnost sklapanja homoseksualnih brakova.

Istospolni brakovi
Dio oporbenih zastupnika i nevladinih organizacija smatra kako su amandmani bili potpuno nepotrebni, jer ovaj zakon niti u jednom dijelu nije spominjao istospolne brakove i pravo na usvajanje djece. Inače, u mnogim zemljama Europske unije su usvojeni slični zakoni dok je u nekima bilo također protivljenja pa je zakon promijenjen.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije