Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokušavaju ga izbaviti

ISIL zaprijetio odsijecanjem glave hrvatskom zetu iz Siska

David Haines
Foto: Youtube Screenshot
1/2
03.09.2014.
u 15:48

David Haines porijeklom je iz grada Pertha u Škotskoj. Draganu Prodanović Haines oženio je 6. studenog 2010. godine. Par je dobio i kćer te je neko vrijeme živio u Sisku

Velika Britanija čini sve da bi spasila humanitarca Davida Cawthornea Hainesa (44) kojemu su džihadisti ISIL-a nakon godinu i pol zaprijetili odrubljivanjem glave. Informaciju je danas, javlja Daily News, potvrdio ministar vanjskih poslova Phillip Hammond koji je kazao da je britanska vlada već neko vrijeme pokušava izbaviti Hainesa, no posljednji je pokušaj propao.

- Uvjeravam vas, činimo sve da spasimo tu osobu - kazao je Hammond i zatim potvrdio da je Cameronova vlada izbjegavala pričati o Hainesu u medijima samo da ga ne bi dovela u još veću opasnost.

Oženjen u Hrvatskoj

David Haines oženjen je u Hrvatskoj. Njegova žena Dragana Prodanović Haines s obitelji živi u Sisku. Humanitarac je, piše Wire, porijeklom iz grada Pertha u Škotskoj. Zarobljen je u ožujku 2013. na granici Turske i Sirije. Ranije je radio kao direktor kompanije Astraea za područje bivše Jugoslavije, a u Hrvatskoj je boravio od 2000. godine. Portal Sisak.info piše da je Draganu oženio 6. studenog 2010. godine. Par je dobio i kćer te neko vrijeme živio u Sisku.

Britanskog humanitarca 2000. godine upoznao je psiholog iz Knina Boris Miljakovac. Haines je tada bio voditelj ASB-ovog ureda u Kninu i, kako nam je rekao Miljakovac, za tu je njemačku humanitarnu organizaciju do 2004. vodio poslove obnove kuća i sela od Islama Grčkog do Vrlike.

O Hainesu samo dobro

– O Hainesu mogu reći dobre stvari, no kada bih popisivao prvo mi pada na pamet da je čvrst čovjek i narodski tip. Zna svoj posao i ovdje je pomagao jako mnogo ne praveći razliku po nacionalnosti. Koliko ja znam, on je bio vojnik pa je poslije išao u još neke škole, a posljednje što sam čuo o njemu jest da se oženio, otišao u Sisak, a potom i u Sudan. Tek sam sada čuo da je otišao u Siriju – rekao nam je Miljakovac želeći sve najbolje čovjeku koji mu je bio šef dvije godine u Kninu.

Kako javljaju 24sata, Hainesova obitelj potvrdila je da je zarobljen, no odbila je komentirati slučaj.

Premda je Haines britanski državljanin, s obzirom na Hainesove obiteljske veze s Hrvatskom kontaktirali smo s Ministarstvom vanjskih poslova. Na naš pismeni upit odgovorili su da iz sigurnosnih razloga ne mogu ništa komentirati.

>>Opet objavili snimke: ISIL pogubio 250 vojnika pred kamerama

>>Američke tajne službe: Video odrubljivanja glave autentičan

Komentara 61

IB
ibrinajaruga
14:06 03.09.2014.

Treba poslati Vesnu Pusić "ministarku spoljnih dela" neka osobno zamoli teroriste da puste "našeg" zeta.

Avatar žič
žič
13:58 03.09.2014.

o,jadan čovjek,nema mu spasa......pa čiji god zet bio...

Avatar divide et impera
divide et impera
14:36 03.09.2014.

Želim ovom čovjeku i njegovoj obitelji svako dobro i da ga se izvuče iz tog pakla, ali...nažalost ni sam ne vjerujem da je to moguće. Inače što se tiče ovih pisanja o hrvatskom zetu opet iskrivljavanje jer u glasniku sisačko moslavačke županije od 29.04.2011pod SDP stoji i ime Dragana Prodanović Haines i pod nacionalnost "neopredjeljena". Dakle to je javno objavljen dokument dostupan na internetu i nije stoga nikakva tajna. Potpuno je nevažno tko je čiji zet u ovom slučaju jer se radi o nagovještaju izvršenja jednog od najgnusijh činova koje ljudsko biće može napraviti drugome ako se zanemari da izvršioc uopće ičime zaslužuje da ga se svrsti u ljudski rod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije