Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećanje na ubijene

Iščekujući prve rezultate izbora, prosvjednici okupirali Tahrir

\'Opposition supporters scream in their stronghold of Tahrir Square, in Cairo February 10, 2011. Egyptian President Hosni Mubarak is on the verge of capitulating to protester demands to give up power
Reuters/PIXSELL
02.12.2011.
u 11:59

Uspjeh islamističkih stranaka u najnapučenijoj arapskoj zemlji pokazatelj je novog trenda na sjeveru Afrike

Dok se iščekuju privremeni rezultati prvih demokratskih izbora u Egiptu na kojima se očekuje pobjeda islamističkih stranaka, prosvjednici se okupljaju na trgu Tahrir, javlja Reuters, u sjećanje na 42 prosvjednika koja su prošlog mjeseca živote izgubila u sukobu s policijom.

Uspjeh islamističkih stranaka u najnapučenijoj arapskoj zemlji pokazatelj je novog trenda na sjeveru Afrike. Umjereni islamisti, podsjetimo, vladaju Marokom i Tunisom.

Ovo je prvi put da Egipćani slobodno glasuju od 1952., kada je vojska svrgnula kralja, i spremni su islamistima dati priliku. – Probali smo sve, zašto ne i šerijat? – zapitao se jedan od državnih službenika koji se pridružio prosvjednicima na trgu Tahrir.

Parlament, čiji će se sastav znati tek nakon što dugotrajni proces glasovanja u Egiptu završi u siječnju, gotovo sigurno će se suprotstaviti vladavini generala koji su svojom vojskom u veljači s vlasti svrgnuli dugogodišnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

 

Komentara 8

RE
@rea
13:00 02.12.2011.

Po prvim informacijama, Muslimansko bratstvo 40%, salafisti 20%. Ne iznenadjuje da su Kopti i sekularisti u strahu.

OB
-obrisani-
13:23 02.12.2011.

probali smo sve, zasto ne i serijat??? pa zar akcija zapada nije bila upravo humanitarna, zbog krsenja osnovnih ljudskih prava, bar je to bio izgovor, serijat je opozit i negacija svim civilizacijskim tekovinama, kasapljenje, vesanje, spaljivanje, mucenje, zabrana svih sloboda....zar se to zelelo i to bio cilj zapada???? zanimljivo...

Avatar flegmatik
flegmatik
12:40 02.12.2011.

\"Probali smo sve, zašto ne i šerijat?\" Pa, ima pravo cova. Ma dobro ce to biti i za nas u Evropi. Ako vidimo da Egipatska ekonomija krene naprijed, mozda je serijat rijesenje i za Evropu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije