Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grafiti na ćirilici

Išaran grob Ante Pavelića, crvenim sprejem nacrtali srp i čekić

Grob Ante Pavelića
Foto: Facebook
05.03.2019.
u 11:54

Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić osuđuje vandalski čin skrnavljenja grobnice obitelji Pavelić.

Zasad nepoznati počinitelj išarao je u Madridu grobnicu obitelji Pavelić. Fotografija je objavljena na Facebook stranici ''Hrvati Deutschland'', a prenesena je iz objave Odbora koji brine o ostavštini Višnje Pavelić. 

Oni su uz fotografiju naveli sljedeće: "Oba grobna mjesta išarana crvenom bojom, natpisima SKOJ i zvijezdom petokrakom."

Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, posljednje umrle od troje djece poglavnika Nezavisne Države Hrvatske dr. Ante Pavelića, poslao je fotografiju grafitima išarane grobnice obitelji Pavelić u Madridu te kratko priopćenje u kojem osuđuje “vandalski čin skrnavljenja grobnice obitelji Pavelić”.

 

Uz napomenu kako “svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mjesto”, a živi “na odavanje počasti svojim mrtvima”, Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, a time i o njezinoj obiteljskoj grobnici u Madridu, navodi kako su „neokomunistički izgrednici grafitima oskvrnavili i oštetili grobnicu te tako podsjetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih groblja diljem Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije“.

Kao što se vidi na poslanoj fotografiji, grobnica u kojoj su pokopani dr. Ante Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i kćer Višnja Pavelić, oskvrnavljena je grafitima ispisanima na ćirilici te komunističkim simbolima srpa i čekića. Na nekoliko mjesta na ćirilici je ispisana i skraćenice SKOJ, a koja znači Savez komunističke omladine Jugoslavije.

Križ iznad dvaju grobnih mjesta također je oskvrnavljen i prekrižen crvenom bojom, a ispod njega nacrtana je komunistička zvijezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ.

S obzirom na to da je riječ o privatnom madridskom groblju, Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić navodi kako su uputili prosvjedno pismo vlasnicima groblja te zatražili saniranje oštećenja s čišćenjem grobnice i uklanjanje jugokomunističkih simbola, navode iz Odbora.

Video – Osvanuo grafit srpa i čekića na spomeniku Franji Tuđmanu

Komentara 179

Avatar toxic alien
toxic alien
12:10 05.03.2019.

Nikakvo cudo. Takve i jos gore stvari rade i po Hrvatskoj..., skrnavljenje spomenika poginulim braniteljima, Tudjmanovog spomenika... I onda Pupovac kmeci o mrznji!

RM
ruzica_mario
12:47 05.03.2019.

to su ovi sto propagiraju demokraciju i slobodu govora..ali samo dok se to slaze s njihovim stavovima..najgori fasisti su antifasisti

DU
Deleted user
12:18 05.03.2019.

Banda crvena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije