Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Bijes Eufrata"

IS uzmiče pred dvostrukom ofenzivom na Raku i Mosul

Raka, Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
07.11.2016.
u 16:39

Za "Bijes Eufrata" mobilizirano je 30.000 boraca koje podržava protudžihadistička međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a.

Arapsko-kurdske snage, uz podršku Sjedinjenih Država, napreduju u ponedjeljak prema Raki, "glavnom gradu" skupine Islamske države (IS) u Siriji, dok su džihadisti u Iraku izgubili kontrolu nad gradom Hamam el Alilom, 15 km južno od Mosula.

Kao i u Iraku, džihadisti izvode iznenadne napade, često postavljaju autobombe u odgovoru na napredovanje boraca operacije "Bijes Eufrata".

U tom pustinjskom području na sjeveru Sirije koalicijske snage napredovale su 12 km od mjesta Suluka (80 km od Rake) nakon žestokih borbi, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica ofenzive, prenosi AFP.

"Oduzeli smo im oružje i ubili veliki broj njihovih boraca", precizirala je.

Borci napreduju i iz Ain Isse, 50 km sjeverno od Rake.

Za "Bijes Eufrata" mobilizirano je 30.000 boraca koje podržava protudžihadistička međunarodna koalicije pod vodstvom SAD-a.

Američki, francuski i britanski zrakoplovi koalicije odigrali su bitnu ulogu u eliminiranju autobombi, kao i u napadima na položaje IS-a.

Kada je američki ministar obrane Ashton Carter u nedjelju pozdravio početak ofenzive na Raku, naglasio je da bitka neće biti lagana, kao ni u Mosulu.

Washington je oprezan u pogledu nastavka operacije zbog posebno osjetljivog geopolitičkog konteksta u zemlji u kojoj traje građanski rat i u koji interveniraju brojne strane sile, među kojima su Rusija i Turska.

Moskva se povukla, ali Ankara se želi uključiti u osvajanje Rake koja se nalazi oko 100 km od turske granice.

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) rekao je u nedjelju da je postignut dogovor SDF-a i Sjedinjenih Država da Turska ni pobunjenici ne sudjeluju u ofenzivi na Raku.

U Iraku je ofenziva na Mosul ušla u četvrti tjedan novim probojem iračkih snaga na južnom frontu.

Federalna policija, vojska i elitne snage ministarstva unutarnjih poslova u ponedjeljak su od IS-a preuzele kontrolu nad gradom Hamam el Alilom, posljednjim važnim mjestom južno od Mosula, javlja AFP.

To osvajanje omogućuje iračkim snagama da povećaju pritisak prema južnoj periferiji Mosula, gdje se nalazi međunarodna zračna luka i velika vojna baza koju je vojska napustila u lipnju 2014., kada je IS zauzeo Mosul.

U Mosulu iračke snage nastavljaju napredovanje u istočnim četvrtima, gdje IS pruža jak otpor. Broj raseljenih civila nakon početka ofenzive prešao je 34.000, prema podacima od ponedjeljka Međunarodnog ureda za migracije (OIM).

Kurdi oslobodili Bašiku

Snage iračkih Kurda objavile su u ponedjeljak da su oslobodile grad Bašiku u blizini Mosula od Islamske države, dva tjedna nakon što su ga opkolile.

U gradu se i dalje nalazi manji broj snajperista, no pod kontrolom je Pešmerga, objavio je Aziz Wisi iz kurdske vojne policije Zerevani

Bašika se nalazi 13 kilometara sjeveroistočno od istočnih predgrađa Mosula na koje je već pokrenuta ofenziva elitnih iračkih protuterorističkih snaga. 

Borci Pešmerge naišli su na manji otpor nego što su očekivali iako se smatra da je u gradu bilo 60 snajperista, rekao je lokalni zapovjednik Muhannad Sinjari

Sedmero militanata sa samoubilačkim pojasevima pokušali su napasti kurdske snage, no ubijeni su prije no što su to uspjeli, dodao je Sinjari. 

Pešmerge su igrale ključnu ulogu oko Mosula od sredine listopada, kad je irački premijer Haider al-Abadi pokrenuo operaciju za oslobađanje tog zadnjeg iračkog grada u rukama džihadista. 

Al-Abadi je u subotu posjetio kurdskog čelnika Masuda Barzanija u njegovoj prijestolnici Erbilu, što je još jedan znak poboljšanja odnosa između Bagdada i Kurda. 

Bagdad i Erbil su se prije osvajanja Islamske države 2014. često sukobljavali o kontroli nad Bašikom i mnogim drugim područjima oko Mosula u kojima je živio velik broj kršćana, Jazida i drugih manjinskih skupina.

Komentara 14

Avatar Floyd1
Floyd1
14:49 07.11.2016.

Ha ha ha, Mosul je ociscen od civila i bombardiraju se samo ISIL ovci, dok u Alepu opozicija i stanovnistvo igraju karte a Rusi ih bombardiraju.

DU
Deleted user
14:54 07.11.2016.

Oduzeli smo im oružje ali IS i dalje pruža jak otpor. Znači u Iraku se bore protiv terorista a u Sirji ih podržavaju logika zapadnog čovka.

AN
anticenzura
15:24 07.11.2016.

To su sve lokalne bande iz raznih divljackih plemena, ni jedna od tih vojskih nije drzavna vojska. Ovi kada dodju na Vlast pokradu drzavama svo nacionalno bogatstvo i rastjeraju sve religije u zemlji koje nisu iz njihovog plemena, cak i frakcije svoje religije. Ne treba pomisljati niti u loodilu da ce oni staviti reda u tim drzavama. Oni ce izazvati samo masovan bijeg iz zemlje i horde izbjeglica u Europu. Te drzave moraju biti sekularne da sve religije i svi narodu mogu zivjeti zajedno u slozi i miru, ako se pocmu dijeliti po plemenima, onda ih se mora pola iseliti, posto nema toliko drzava koliko ima plemena. Njima sami Kurdi zive u cetiri drzave, znaci samo njima treba jedna drzava, pa svim ostalim frakcijama od sunnita i sciita, pa Koptima krscanima, njih ce istjerati u Europu, pa dok se dogovore kakav model drzave zele instalirati i sto cuda. Onda ce opet ovi svi zajedno spopadati Iran i Izrael kada ostanu sami, i Izrael i Iran se simpatiziraju, ma looda kuca. To samo Rusi mogu staviti na mjesto, onako kako je bilo prije Americke intervencije i Arapskog proljeca. Moraju se svi iskrcati iz Sirije, i iz Iraqa i Libije, u Libiji dovesti Gaddafijevog sina na Vlast, u Iraqu ove sekularce iz partije Baath, a u Siriji ostaviti Assada. Eto, bolje bi ja stavila na mjesto Bliski Istok od njih. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije