Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popuštanje mjera

Irska ukida obavezu nošenja zaštitnih maski

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
22.02.2022.
u 15:39

Mjere socijalnog distanciranja biti će ukinute u školama i ustanovama za brigu o djeci

Irska ukida obvezu nošenja zaštitnih maski, prenosi The Guardian.

Ministri u Irskoj odobrili su u ponedjeljak planove za uklanjanje gotovo svih ograničenja koja su do sada služila za obranu od koronavirusa, uključujući nošenje maski za lice. Od sljedećeg tjedna ljudima će se savjetovati da sami procijene žele li nositi maske u školama, trgovinama i javnom prijevozu.

Korištenje maski ostat će obavezno samo u zdravstvenim ustanovama. Odluka slijedi preporuku Nacionalnog tima za hitne slučajeve javnog zdravlja. Mjere socijalnog distanciranja također će biti ukinute u školama i ustanovama za brigu o djeci.

Irski premijer Micheál Martin jučer je na konferenciji za novinare rekao da je Irska "prebrodila oluju Omicron" i da više neće morati pokazivati ​​covid potvrdu da bi ušli u npr. ugostiteljske objekte. Također, barovi, restorani i noćni klubovi vratit će se na uobičajeno radno vrijeme. Trenutačno se ugostiteljski i kulturni prostori moraju zatvoriti do 20 sati po lokalnom vremenu, piše BBC.

Martin je također potvrdio da će prestati ograničenja koja su se odnosila na obiteljska okupljanja, kao ograničenja broja ljudi koji mogu prisustvovati događajima. Vlada ukida pravila o radu od kuće, što će omogućiti početak postupnog povratka radnika na radna mjesta. 

- Kada je vaša vlada od vas tražila izvanredne stvari, uvela dosad neslućena ograničenja u vaše živote, vi ste učinili ono što se od vas tražilo - obratio se Martin građanima Irske i poručio da su zajedničkim naporima "spasili tisuće života". 

Nacionalni tim za hitne slučajeve za javno zdravstvo još je u četvrtak navečer dao podršku za ukidanje većine mjera koje su uvedene da bi se zaustavilo širenje Omicron varijante koronavirusa. Martin je rekao da su informacije javnih zdravstvenih službenika potvrdile da stopa zaraze opada i da svi drugi ključni pokazatelji koji se koriste za praćenje Covida idu u dobrom smjeru. Ipak, upozorio je da bi odluka o ukidanju većine ograničenja mogla dovesti do privremenog porasta zaraze te je pozvao ljude da prihvate ponudu cjepiva.

- Pandemija nije gotova. I dalje će biti potrebno da budemo na oprezu - naglasio je irski premijer.

VIDEO Ako imate COVID ovo su simptomi koje ćete vrlo vjerojatno prvo osjetiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije