Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indeks dobrih država

Irska je najbolja zemlja na svijetu: Gdje je Hrvatska?

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
24.06.2014.
u 23:01

Na začelju liste dobrih država su se smjestili Irak (123. mjesto), Vijetnam (124. mjesto) i Libija na posljednjem 125 mjestu.

Irska je zauzela prvo mjesto po indeksu dobrih država, a slijede je Finska i Švicarska.

U ovom se istraživanju na temelju različitih parametara mjeri koliko država doprinosi zajedničkom dobru čovječanstva, ističe Simon Anholt iz ekipe koja prikuplja i razvrstava podatke UN-a i drugih međunarodnih organizacija. Kriteriji su podijeljeni u sedam skupina: znanost i tehnologija, kultura, međunarodni mir i sigurnost, svjetski poredak, planet i klima, razvoj i jednakost te zdravlje i blagostanje.

Hrvatska je na 46. mjestu

U  najboljih država još su i Nizozemska, Novi Zeland, Švedska, Velika Britanija, Norveška, Danska i Belgija.

Hrvatska je na 46. mjestu od 125 država svijeta, a najbolju poziciju zauzela je po kriteriju kulture gdje smo 30. u svijetu. 35. smo po znanosti i tehnologiji, 52. po planetu i klimi, 62. po međunarodnom miru i sigurnosti, 84. po zdravlju i blagostanju, a najlošije stojimo u kategoriji razvoj i jednakost gdje smo 85. država svijeta. Po ukupnom rejtingu s nama u društvu su još Južna Afrika, Jamajka, Republika Koreja i Namibija.

Od bivših jugoslavenskih republika najbolja Slovenija

Od država bivše Jugoslavije najbolje stoji Slovenija (28. mjesto), a iza nas su se smjestile Makedonija (55.), Srbija (62.) i Bosna i Hercegovina (70.). Na začelju liste dobrih država su se smjestili Irak (123. mjesto), Vijetnam (124. mjesto) i Libija na posljednjem 125 mjestu.

"Danas kao nikada dosad očajnički trebamo svijet ispunjen dobrim državama. Dobit ćemo ih samo ako ćemo ih tražiti od naših vođa, naših kompanija, naših društava i, naravno, od nas samih", zaključio je Anholt.

>>Ova zemlja najbolja je za život. A gdje je Hrvatska?

>>Ovo su najbolje države za radnike! Pogodite koja je Hrvatska

Komentara 10

SE
sestrićna
00:41 25.06.2014.

hrvatskoj fali jedino bolja ekonomija koju naravno prati i tehnoliški razvoj a sve ostalo je na našoj strani..ovi tkz najbolji su robotizirali ljude..njima je sve prirodno čudno :))

Avatar rangojack
rangojack
05:22 25.06.2014.

Kad si bogat i u Albaniji ti moze biti ljepo.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
07:58 25.06.2014.

Malo vise angaziranosti, rada i reda i Hrvatska bi bila jedna od najpozeljnijih drzava za ugodan zivot. Osim toga kanimo se "teskih" rijeci bez povoda i razloga, kao sto su: katastofa, problemi, uzas... i shvatimo da smo mi svi kovaci svoje srece, da nas nitko ne moze pocesati, kao mi sami sebe. Necemo niti trebamo mi biti Skandinavci niti Nijemci, ali nije normalno da nas je toliki broj prisiljen ici u socijalne kuhinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije