Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE ISTRAGU

Irska iz predostrožnosti privremeno suspendira cijepljenje AstraZenecom

Coronavirus - Mon Jan 18, 2021
Foto: Niall Carson/PA Images/PIXSELL
1/3
14.03.2021.
u 12:32

Norveška je još u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske i Austrije koja istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije, prenosi Reuters.

Cijepljenje AstraZenecom privremeno se treba zaustaviti dok se ne istraže slučajevi zgrušavanja krvi, rekao je u nedjelju zamjenik irskog šefa javnog zdravstva Ronan Glynn. 

„Ova preporuka je dana nakon izvještaja Norveške medicinske agencije o četiri nova slučaja zgrušavanja krvi kod odraslih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom”, rekao je Glynn, no i dodao „kako još nije zaključeno da postoji poveznica između AstraZenecinog cjepiva i tih slučajeva”. 

„Iz mjera predostrožnosti i čekajući nove informacije, Nacionalni savjetodavni odbor za imunizaciju (NIAC) preporučio je privremeni prekid cijepljenjem AstraZenecom u Irskoj”, objavio je Glynn, a prenosi agencija dpa. 

VIDEO: Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

Norveška je još u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske i Austrije koja istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije, prenosi Reuters. 

BBC piše kako su od pet milijuna Europljana koji su dosad primili to cjepivo britansko-švedskog proizvođača slučajevi zgrušavanja zabilježeni kod trideset ljudi. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u subotu je, pozivajući se na izvješće povjerenstva pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA), priopćio kako nema poveznice između poremećaja zgrušavanja i cjepiva AstraZenece koje je Hrvatska naručila u velikom broju, no ne iz iste serije kao ono u Austriji i 16 drugih zemalja EU-a. 

Ključne riječi

Komentara 2

AA
aabbcc
15:07 14.03.2021.

""no ne iz iste serije kao ono"" !!!!_ Ovakvo razmisljanje nije normalno jer govori o šarlatanstvu, NESIGURNOSTI proizvodnje da ni dvije bocice iste fabrike nisu istog kvaliteta zemlja porijekla: Tunguzija..

DU
Deleted user
13:24 14.03.2021.

Nek pošalju to nama, Capak kaže da je super, ne moraš ni masku nosit polije Astre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije