Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
referendum

Irci su najtvrđi orah za ugovore, ali su ipak prihvatili fiskalni pakt

irska zastava
Reuters
01.06.2012.
u 20:03

Zemlje koje uđu u fiskalnu uniju praktički se obvezuju da neće imati deficit i da će trošiti samo koliko imaju

Irci su u posljednjih desetak godina bili najtvrđi orah za sve ugovore koji su dolazili iz Bruxellesa. Na referendumu 2001. odbili su ugovor iz Nice, a 2008. odbili su Lisabonski ugovor (da bi ga zatim prihvatili na ponovljenom referendumu 2009.). Ali na prekjučerašnjem referendumu, čini se, iz prve su prihvatili stupanje Irske u ugovor o fiskalnoj stabilnosti. I najtvrđi orah omekša suočen s mogućnošću da bankrotira glasuje li protiv.

Upravo je to, strah od bankrota, bio jedan od glavnih razloga zašto su Irci (60,3%) prihvatili fiskalni pakt. Da nisu, ostali bi bez pomoći MMF-a i EU, a kako nitko drugi ne želi financirati Irsku na redovnom tržištu kapitala, to bi značilo bankrot. Za razliku od Lisabonskog ugovora, pristanak Iraca na fiskalni pakt ovaj put nije bio od sudbinske važnosti jer taj bi pakt stupio na snagu u drugim zemljama i bez irskog pristanka. Ali irsko “ne” predstavljalo bi još jednu snažnu poruku da je plan štednje i fiskalne discipline, koji je zamislila Angela Merkel, neodrživ.

Ključne riječi

Komentara 3

IR
irani
17:09 02.06.2012.

Ovaj ispad shvacam kao kompliment. . Neznam za nista sto bi me moglo vise pogoditi nego da me netko poistovjeti s ovom grupicom propagandista i lazova.

IR
irani
07:26 02.06.2012.

Ima li nekoga tko je ocekivao drugaciji rezultat? . Sumnjam!

CP
copy paste
16:53 02.06.2012.

irani ------------ alo,irani,eb,,,, pa ti si bez konkurencije najljigaviji komentator na ovom forumu.uostalom,jes ti uopće normalan.samo ti i jedino ti kontaš svoje spamerske komentare....pa kako ti više nije mrsko brate mili.marsijanac,kobra,kamoćemo,rambo i ostali su mila majka za tebe heheheh.tebi podod hitno treba nešto za pod jaj....a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije