Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rohani u Francuskoj

Iranu treba baš sve, a Francuzi su na vrijeme pripremili ponude

French President Francois Hollande (R) meets Iran's President Hassan Rouhani at the Elysee Palace in Paris, France, January 28, 2016.  REUTERS/Stephane de Sakutin/Pool     TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters/PIXSELL
30.01.2016.
u 08:30

U 24 sata potpisani su ugovori vrijedni više od tri milijarde eura. Samo Peugeot će u proizvodnju automobila investirati 400 milijuna eura

Ukidanje sankcija Iranu brojne francuske tvrtke dočekale su potpuno spremne za sklapanje poslovne suradnje s tom zemljom. Iako je posjet iranskog predsjednika Hasana Rohanija trajao tek nešto više od 24 sata, taj dan sklopljeno je s Iranom ugovora vrijednih više od tri milijarde eura. Obraćajući se Rohaniju, francuski premijer Manuel Valls kazao je da će njegova vlada potpuno podržavati sve napore poslovnog sektora u sklapanju poslovne suradnje s Iranom.

“Francuska je potpuno spremna mobilizirati svoj poslovni sektor koji u velikoj mjeri može pomoći u modernizaciji Irana”, kazao je premijer Valls.

Automobili za Irance

Proizvođač automobila Peugeot priopćio je kako je s Iranom dogovoren joint venture posao vrijedan 400 milijuna eura. Sklopljen je s iranskim proizvođačem automobila Khodro. Zajednička tvrtka će za iransko tržište proizvoditi automobile. Proizvođač putničkih zrakoplova Airbus uskoro očekuje sklapanje ugovora o isporuci 114 zrakoplova.

Pred Medefom, udruženjem francuskih poslodavaca, predsjednik Rohani je kazao kako je došao u Francusku da bi poželio dobrodošlicu u Iran francuskim investitorima i tvrtkama. Predsjednik Medefa, Pierre Gattaz kazao je kako su francuske tvrtke impresionirane kvalitetom pregovora s potencijalnim iranskim partnerima. “Iranci trenutačno trebaju sve, no to nije zemlja koja kreće od nule. Oni imaju visokokvalificiranu radnu snagu i stvarni potencijal za razvoj”, kazao je predsjednik udruženja poslodavaca. Najavio je da će poslovnu suradnju s Iranom uskoro sklopiti i francuski željeznički sektor. Riječ je o tvrtki Alstom koja želi sklopiti ugovor o modernizaciji i gradnji novih linija teheranske podzemne željeznice i podzemnih željeznica u nekim drugim iranskom gradovima, ali i posao elektrifikacije gotovo tisuću kilometara željezničke pruge. Industrijska grupacija Bouygues zajedno s tvrtkom Aerodromi Pariza želi se uključuiti u pregovore o gradnji drugog terminala teheranske zračne luke, što je najveći prometni infrastrukturni projekt u Iranu. Za suradnju je spreman i proizvođač aluminija Fioves te brojne kompanije iz energetskog sektora.

Modernizacija gospodarstva

Iz svega toga potpuno je jasno da Iran želi privući strana ulaganja, ali i pokrenuti masovni proces modernizacije gospodarstva, s osobitim naglaskom na uvođenje suvremenih tehnologija. Teheran smatra da iransko gospodarstvo više ne bi trebalo biti toliko ovisno o izvozu nafte i plina, već mora ići na brzi razvoj drugih gospodarskih grana. Iran očekuje da će ovo novo otvaranje biti izazov za brojne, prvenstveno europske a onda i druge međunarodne kompanije koje žele poslovati, širiti se na novo, vrlo veliko tržište i tako postići rast i profit.

Francuska i Italija bile su postaje na prvoj turneji iranskog predsjednika Rohanija. Brojne europske vlade i kompanije vjerojatno trenutačno intenzivno rade na ponudama za suradnju s Iranom koji bi mogao postati neka vrsta novog ulagačkog eldorada. Hrvatska je vjerojatno već zakasnila na taj vlak. 

>> Papa Franjo i Rohani razgovarali 40 minuta

Ključne riječi

Komentara 11

EU
eurobanana
15:13 30.01.2016.

Nasa Predsjednica nema vremena za Iran da pdsjeti sa Hrvatskom gospodarskom komorom ..jer mora na Modenschau......a nas Premijer zauzet sastavljenje vlade trebat ce mu jos pola godine i to je pitanje ako uspije...............Druge Drzave jure tamo sa poslovnim delegacijama jer IRAN treba absolutno sve.....................

DU
Deleted user
10:14 30.01.2016.

...Hrvatska ne samo da je zakasnila na taj i ine vlakove, nego hrvatski vlakovi voze unatrag, u prošlost.

DU
Deleted user
11:10 30.01.2016.

Pa to je normalno,da najveca Islamska drzava u europi Frnacuska ima prioritet,pa odmah Njmeacka,pa ni su balkanske vukohebine da se zicom ogradjuju,Njemaca i,Austrija,Frnacuska,Svicarska,Svedska....pa oni su sada najveci prijatelji Irana,i to ce uskoro dokazati,,jer Iranu treba sve od sivace igle,do najveci najmoderniji zrakoplova,a to europa je jedva docekala,bravo za pametne i postene politicare,upitajte se dalice nasi sto izvesti u Iran ili madjari ili slovenci,dok smo mi lizali guzu americi,ovi su se pripremali da odrze dobre odnose s Iranom.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije