Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Iranskoj pjesnikinji oduzeta putovnica

Najvećoj iranskoj pjesnikinji, 82-godišnjoj Simin Behbahani putovnica je oduzeta u teheranskoj zračnoj luci kad je htjela otputovati u Francusku.
09. ožujka 2010. u 12:03 21 komentara 11 prikaza
2007
Foto: AFP

Što je za hrvatsku poeziju Vesna Parun, to je za iransku Simin Behbahani, najuglednija i najpoznatija pjesnikinja. Behbahani je bliska prijateljica Shirin Ebadi, odvjetnice koja je dobitnica Nobelove nagrade za mir i braniteljica onih koji se suprotstavljaju Ahmadinedžadu.

Prije ukrcavanja na let za Pariz, gdje je trebala držati referat o feminizmu na jednoj konferenciji i čitati svoju poeziju, Behbahani su predstavnici vlasti spriječili u izlasku iz zemje:

- Malo prije nego što sam ušla u zrakoplov jedan čovjek mi je prišao i oduzeo mi putovnicu rekavši da mi je zabranjeno putovati u inozemstvo – izjavila je pjesnikinja za BBC i dodala da su je satima saslušavali i uručili joj poziv na sud.

Iranske vlasti su na javno nezadovoljstvo reagirale tako što su pripadnici "tvrde struje" oporbene pristaše opisali kao "mohareb" – neprijatelje Boga koji se po iranskom šerijatskom zakonu mogu osuditi na smrt. Navodno je već devet osoba osuđeno, od kojih su dvije obješene.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • -obrisani-:

  82-godišna S. Behbahani je zasigurno monarhista. Ako nije monarhista, onda je mohareb. Ako nije ni mohareb, onda se sigurno bavi podrivanjem mulokracije. :o)

 • -obrisani-:

  Ako nije ništa od pobrojanog, onda je MKO. Ili Jundallah. Opasne su te 82-godišnje bakice. Zaustaviti ih pod svaku cijenu. :o)

 • Avatar trunchbull
  trunchbull:

  Braćo i sestre! Kao kršćanin imam moralno pravo i obvezu pisati ono što mi leži na srcu, a suze me u grlu stežu posljednjih dana gledajući nekontrolirane izljeve mržnje po forumima, uživo, u novinama i na televiziji. Nisam više ovdje ... prikaži još! da bih bio nečiji odvjetnik ili tužitelj, nego samo napisati ono što želim, jer me kao mladog čovjeka ubija generaliziranje stvari od strane pojedinaca. Prije nekoliko mjeseci čitam temu na VL-u da su hinduistički ekstremisti u Indiji spalili nekoliko crkava i pobili kršćane. Nitko se od dežurnih \"kršćana\" nije našao da osudi taj čin. Ja sam kao civilizirana osoba taj čin oštro osudio, te molio za ubijene. Isto tako sam osudio i islamiste koji progone kršćane u Nigeriji, Jemenu i Iraku. Ima li razlika između militantnih islamista i tih ekstremista što su pobili kršćane u Indiji? Nema. Blagopokojni papa Ivan Pavao II oštro je osudio inkviziciju, koja je činjena u ime \"kršćanstva\" i u kojoj su nastradali nedužni ljudi. Iskreno se pokajao za grijehe inkvizicije i molio je za žrtve. Tko je od dežurnih \"kršćana\" osudio inkviziciju po uzoru na nj? Nitko. Njihove su glave još u vremenu inkvizicije i križarskih ratova (JovakaraMustafu), te u vremenu sultana Saladina (Al_Mujahid). Ja za takve ljude iskreno molim, jer se skrivaju pod pseudonimima i nemaju hrabrosti istupati u javnosti, a to je prvi dokaz da u njima nema Božje ljubavi i milosrđa. Veličaju se ideologije poput cionizma, islamizma, pojedinci veličaju komunizam, kapitalizam i ostale stvari koje su usmjerene protiv ljudskoga bića i prijete totalitetu čovjekova postojanja. Pojedinci veličaju uspon krajnje desnice u Europi, a tome se Crkva oštro protivi. Hvataju se pojedinci za nebitne krhotine, koje nastaju rasapom ljudstva i morala. Blagopokojni Woytila nas je pozivao na dijalog i ekumenizam. Na to nas poziva i Drugi vatikanski koncil i novozavjetni dio Biblije - Kristov nauk! Kapitalizam forsira lažnu slobodu, a ustvari je to gospodarska diktatura bez trunke morala. Raspačava se pornografija, legalizira prostitucija i homoseksualni brakovi, komercijaliziraju se kršćanski blagdani, žderačina i opijačina, pakost i lopovluk i ostali nemoral današnjice. Sve ove anomalije, pa i zli islamizam koji je nažalost prisutan u Europi je rezultat naše nevjere u Boga i nespremnosti na pomoć prijatelju i bratu čovjeku, dakle egoizam i mržnja. Tako je isto izraelski narod zbog svoje nevjere pao u babilonsko ropstvo, kao što znamo iz Biblije. Hitna nam je potrebna moralna obnova i nova evangelizacija, te širenje vjere dobrim životnim primjerima ljubavi, mira i prijateljstva. Ako se to ne dogodi, Zapad srlja u propast u 21. stoljeću, kao što je propao u 5. stoljeću. Bog vas blagoslovio!