Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ali Hamenei

Iranski vrhovni vođa: 'Europa je rep Amerike, ne vjerujte im'

Ali Hamenei
Foto: Official Khamenei website/REUTERS/PIXSELL
1/3
18.01.2020.
u 20:39

Obratio se jučer u molitvi petkom desecima tisuća vjernika u Teheranu i upozorio europske države da ne prijete

Tri europske zemlje, Britanija, Francuska i Njemačka, američki su repovi koji rade u interesu Amerike i ne može im se vjerovati, kazao je jučer iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei pred desecima tisuća vjernika na molitvi petkom u Teheranu, koju je zadnji put predvodio 2012. godine. Ajatolah je sada predvodio molitvu u vrijeme protuvladinih prosvjeda koji su izbili nakon što je iranska vojska srušila ukrajinski putnički zrakoplov prošloga tjedna. Prosvjednici su uzvikivali: “Lažu da nam je neprijatelj Amerika, naš neprijatelj je ovdje”, “Smrt diktatoru” i usmjeravali svoj bijes prema iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Ali Hameneiju.

Važna simbolika

Vođa revolucije, Ali Hamenei naglasio je da su ove tri europske zemlje “patuljci” da bi iranski narod klečao pred njima.

– Prijetite nam da ćete iransko nuklearno pitanje uputiti Vijeću sigurnosti, a vi ste, kao i ostale europske zemlje, podržali Saddama u ratu nametnutom Iranu i pružili mu kemijsko oružje koje je koristio protiv iranskog naroda. Ponavljam. Budite fer i iskreni prema nama . Mi smo spremni na razgovor sa svima osim s Amerikancima – poručio je Ali Hamenei u svojoj propovijedi koju je govorio na arapskom jeziku želeći da ga razumije “osovina otpora” u Iraku, Jemenu, Libanonu, Siriji... Hamenei je posljednji put predvodio molitvu na 33. obljetnicu Islamske revolucije 2012. kada je reagirao na izjavu američkog predsjednika Baracka Obame, koji je rekao da su sve opcije, pa čak i vojne, otvorene kad je riječ o iranskom nuklearnom programu.

Predvođenje molitve u glavnom gradu simbolični je važan čin, uobičajen kada iranski vrhovni vođa Ali Hamenei želi prenijeti važnu poruku. Nema sumnje da se Iran, nakon što je američki predsjednik Trump nametnuo nove sankcije, nalazi u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji. Hameneijev govor analitičari smatraju motivacijskim i pozivom na jedinstvo jer je nezadovoljstvo zbog teške gospodarske situacije u iranskom društvu svakoga dana sve veće.

Hamenei nije mogao ne spomenuti raketne napade na američke baze u Iraku kazavši kako “činjenica da Iran ima snage opaliti takvu pljusku svjetskoj sili pokazuje da je to Božja volja” te opisujući nesreću ukrajinskog zrakoplova kao “tragediju i vrlo tužan incident” kojim se u svoje svrhe koriste “iranski neprijatelji”.

Između ostalog, ajatolah je pozvao na jedinstvo Irance koji su tražili ostavku vlade, ogorčeni što je režim tri dana skrivao vojnu odgovornost za nesreću zrakoplova u kojem su poginuli brojni iranski državljani.

Amerikanci priznali

Ajatolah je pozvao narod da masovno izađe na parlamentarne izbore u veljači i bude jedinstven te poručio da se ne može vjerovati Europljanima koji odustaju od nuklearnog sporazuma pod američkim pritiskom, “no Bog je uz Islamsku Republiku”, zaključio je.

U međuvremenu središnje zapovjedništvo SAD-a devet dana nakon napada potvrdilo je da je “11 američkih vojnika ranjeno u iranskom napadu na dvije američke vojne baze u Iraku” iako je Trump u obraćanju naciji tvrdio da nema ni ozlijeđenih te da je u bazama nastala minimalna šteta opravdavajući se kako zbog toga neće odgovoriti na iranske raketne udare.

Ključne riječi

Komentara 22

FR
franjo2
11:06 19.01.2020.

Podrška Amerima. Saamo derite bandu terorističku.

MA
MarkoMaras
12:10 19.01.2020.

Hrvatski za to ima lijepu riječ: "prirepak".

BB
Bruno_Bear1
10:26 19.01.2020.

Treba ovom zločinačkom fanatiku kao i onom generalu dati po repu i treba podržati SAD i hitno oštro reagirati kao protiv Iraka, jer što se dulje čeka opasnost za mir u svijetu će biti veća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije