Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Iranski veleposlanik Khodaei: Iranci su Hrvatima prijatelji

\'27.10.2011., Zagreb - Iranski veleposlanik u Hrvatskoj Mohsen Sharif Khodaei  Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
\'Antonio Bronić/PIXSELL\'
31.10.2011.
u 16:00

– Zato i gradimo s vama najveću tvornicu duhana na Bliskom istoku – kaže Mohsen Sharif Khodaei.

S iranskim smo veleposlanikom u Hrvatskoj Mohsenom Sharifom Khodaeijem razgovarali nakon optužbi iz Washingtona da je ta zemlja pripremala ubojstvo saudijskog veleposlanika u glavnom američkom gradu, ali i o arapskim revolucijama te odnosima Teherana i Zagreba.

* Nedavno je visoka iranska parlamentarna delegacija posjetila Hrvatsku te se sastala s predsjednikom Josipovićem i ministrom vanjskih poslova Jandrokovićem. Na tom sastanku Iran je izrazio želju za ulaganje u brodogradilište Split. Kakav ste odgovor dobili od službene hrvatske vlasti?

– U Splitu je usuglašen dogovor o razvoju suradnje između iranskih pokrajina Kermanshah i Khozestan i Splitske županije, s naglaskom na suradnju u brodogradnji. Iran otprije surađuje s Hrvatskom u brodogradnji, u sklopu brodogradilišta grada Rijeke. Tijekom ovog posjeta dužnosnici grada Splita pozdravili su suradnju s iranskom tvrtkom, dogovoreno je da splitsko brodogradilište pošalje službeni poziv za posjet Splitu predstavnika iranske tvrtke, da razmotre područja moguće međusobne suradnje i razvoja. Razgovori su u tijeku.

Energetska suradnja

* Tvornica duhana Rovinj postala je, uz Iranian Tobacco Company, jedna od najvažnijih proizvođača cigareta u Iranu. Ima li još nekih hrvatskih firmi koje su pokazale takav interes?

– Predsjednici uprava Tvornice duhana Rovinj i iranske duhanske tvrtke potpisali su 2010. ugovor o gradnji zajedničke tvornice duhana u Iranu. Kad počne proizvodnja, to će biti najveća tvornica duhana na Bliskom istoku. Dvije tvrtke na području energije također imaju dobru suradnju i ta suradnja može u budućnosti biti još bolja. U poljoprivredi je također postignut sporazum između dviju strana. Prema tom sporazumu dvije strane mogu sagraditi tvornicu za proizvodnju sjemenskog kukuruza u Iranu, kao zajedničku investiciju. Pritom bi financijski dio investicije osiguravala iranska strana, a know-how i ekspertnu podršku hrvatska strana i ja mislim da je to novi razvoj gospodarske suradnje među dvjema zemljama.

* Kako komentirate posljednje optužbe SAD-a da je Iran planirao terorističke napade u SAD-u?

– Američki državni odvjetnik u televizijskom je intervjuu izjavio da je jedna osoba američkog i iranskog državljanstva u suradnji s trgovcima drogom namjeravala ubiti veleposlanika Saudijske Arabije u Washingtonu. Te se tvrdnje temelje isključivo na nejasnim i nedokazanim izvješćima američkog časnika čija izjava nije razmotrena ni na jednom nadležnom sudu. Ovu optužbu američke vlade čak i neki od američkih dužnosnika i neki mediji komentiraju kao fikciju ili scenarij za hollywoodski film. Islamska Republika Iran jedna je od najvećih žrtava terorizma i osuđuje bilo koji oblik terorizma, pa tako i sve ove optužbe drži neutemeljenima i kategorički ih odbacuje.

Previranja u Siriji

* Jeste li zatražili susret s osumnjičenikom?

– Od američke vlade zahtijevali smo da ispuni svoje međunarodne obveze i prema Bečkoj konvenciji pruži potrebne informacije te olakša konzularni pristup optuženiku. Do danas na te zahtjeve nismo primili jasan odgovor.

Nadalje, nije jasan odgovor na pitanje zašto se, za razliku od konvencionalnih postupaka, nitko do sada nije pojavio u medijima u svojstvu optuženikova odvjetnika i barem komentirao slučaj.

* Američki predsjednik Barack Obama, uz dodatne sankcije Iranu, nije isključio ni vojnu akciju protiv Irana. Vjerujete li da bi moglo doći do vojne intervencije protiv Irana i kakva će biti reakcija Irana u tom slučaju?

– Strategija Islamske Republike Iran jest i bit će potpora miru i stabilnosti u regiji i svijetu. Tijekom više od tri desetljeća Islamska Republika Iran stekla je dragocjeno iskustvo u borbi s različitim razornim planovima i spremna je svim potrebnim sredstvima suprotstaviti se takvim mogućim urotama. Međutim, uzastopni porazi Amerike, u Afganistanu i Iraku, nisu zaboravljeni. Stoga je malo vjerojatno da će Amerika počiniti još jednom pogrešku.

* Zašto iranska službena vlast podržava egipatsku, libijsku, tunisku i jemensku revoluciju, a istodobno je suzdržana glede sirijske revolucije?

– Islamska Republika Iran uvijek podržava legitimnu težnju za pravdom svih ljudi, a osobito muslimanskih naroda u svijetu, posebno na Bliskom istoku i sjevernoj Africi te ohrabruje svaki dijalog između sirijske vlade i naroda za uspostavu sigurnosti i mira. Također se protivi bilo kakvom obliku nasilja s obje strane. Nažalost, Amerika i Zapad, unatoč tvrdnjama da su za demokraciju i ljudska prava, podržavaju diktature u regiji i svijetu. Njihova su lica skrivena iza fraza i lijepih riječi. Na primjer, do posljednjih dana podržavali su Bena Alija, Mubaraka i Gadafija te se snažno suprotstavljali legitimnim zahtjevima naroda u regiji. Ali kad su vidjeli val prosvjeda muslimana i islamsko buđenje koje je obuhvatilo regije, ne nalazeći snage za suprotstavljanje, odlučili su se za metodu podrške. Unatoč tome, Amerika je postupila potpuno suprotno tim stavovima u slučaju Bahreina gdje je smještena Peta mornarička flota. Amerika je u svim svojim kalkulacijama zaključila da povlačenje iz te zemlje nije u njezinu korist i dala je zeleno svjetlo Saudijskoj Arabiji da intervenira vojnim snagama i uguši ustanak ljudi u Bahreinu koji su samo tražili osnovna prava.

Palestinsko pitanje

* Zašto se Iran protivi bilo kakvom mirovnom sporazumu između Palestinaca i Izraelaca?

– Sve dok prava palestinskog naroda, koja su oduzeta okupacijom njihove zemlje od cionističkog režima, ne budu vraćena, mir neće biti uspostavljen. Više od 60 godina ignorira se ugnjetavanje palestinskog naroda i njegovo neotuđivo pravo da se vrati na zemlju svojih predaka, kao i njihova temeljna ljudska prava. Mi vjerujemo da pitanje Palestine može biti riješeno samo potpunom obnovom palestinskih prava, prestankom okupacije palestinske države, uspostavom neovisne države s glavnim gradom Jeruzalemom te povratkom svih palestinskih izbjeglica u domovinu. Također uspostavom demokratske vlade na temelju glasovanja muslimanskog, židovskog i kršćanskog stanovništva po pravnom principu jedan čovjek – jedan glas.

Komentara 7

OB
-obrisani-
16:17 31.10.2011.

bilo bi lijepo da je odgovorio na ovo novinarsko pitanje “Zašto iranska službena vlast podržava egipatsku, libijsku, tunisku i jemensku revoluciju, a istodobno je suzdržana glede sirijske revolucije?“ sve je nabrojao, izostavio je jedino Siriju i Assadov režim, možda jadanadan ne razumije pitanje

VE
velikazmija
17:17 31.10.2011.

e kad bi hrvatsku vodili hrvati --

OB
-obrisani-
18:20 01.11.2011.

evo i američki dorh se ugledao na srpsko sudište regiona pa montira optužnice i iznuđuje iskaze po logorima i kazamatima sve u 16....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije