Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Iranska oporba u egzilu traži uvođenje sankcija za svoju zemlju

Dmonstracije iranske oporbe u Bruxellesu
AFP PHOTO
29.12.2009.
u 12:14

Ono što iranski narod želi jesu potpune promjene u načinu vrhovnog vođe, rekla je predsjednica Nacionalnog vijeća otpora Irana sa sjedištem u Parizu Maryam Rajavi.

Predsjednica Nacionalnog vijeća otpora Irana (NCRI) sa sjedištem u Parizu Maryam Rajavi zatražila je uvođenja međunarodnih sankcija protiv vlade u Teheranu nakon sukoba policije s demonstrantima diljem zemlje.

- To mora biti jasna politika za prekid ekonomskih i političkih odnosa sa službenim Teheranom jer je iranski narod izašao na ulice. Njima se mora pomoći. Sjedinjene Američke Države i Europa moraju reagirati", istaknula je Rajaviza za agenciju Reuters.

NCRI i njezina glavna frakcija – Narodna mudžahedinska organizacija Irana (PMOI) imaju na tisuće sljedbenika u Europi i SAD-u i prve su objelodanile tajni iranski nuklearni program 2002. godine.

- Ono što iranski narod želi jesu potpune promjene u načinu vrhovnog vođe (vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija). Oni ne žele reforme ili umjereniji pristup režima - rekla je Rajavi i dodala da Iranci žele svrgavanje režima i sekularnu republiku kao zamjenu za vjersku diktaturu.

Ključne riječi

Komentara 40

OB
-obrisani-
13:57 29.12.2009.

Evo upravo reakcije jednog gledatelja na montirane titlove. Pogledati ispod pod \"primjedba\".

OB
-obrisani-
15:01 29.12.2009.

Lijevi fasisti, desni fasisti, islamisti ujedinjeni oko Ahmadinedzada u kojem vide svog idola koji utjelovljuje antimaerikanizam i antisemitizam! Zajednicka ideja ovih nabrojanih je unistenje zapada i zidova, i uspostava totalitarizma po mogucnosti u cijelom svijetu! Srecom nitko nije toliko glup da im to dopusti

OB
-obrisani-
18:12 29.12.2009.

Ajatolah Ali Hamnei, covjek iznad bilo kojeg zakona koji nadzire Iran u potpunosti, covjek koji drzi pod kontrolom Moralnu policiju. Neka njima vjerskih vodja i cuvara revolucije ako im je do toga, jedino sto zapravo se nemoze u takvim rezimima je ono sto bi narod stvarno htio... Izbori ne cine demokraciju, ali bit demokracije je u mogucnosti izbora to jest slobodi, ljudima je vazno da potencijalno mogu utjecati na svoju sudbinu - slobodu. Vecini Iranaca je dojadio ovaj rezim, ali jos nemaju snage ni sredstava da ga maknu. Kada ih gledam kako se guraju kroz guzve, po uskim ulicicama do glavnih cesta, gdje pronadju policiju u celicnim kacigama i pendrecima postrojene na obje strane, podsjeca me na Zagreb, ranih 70tih, kada smo se mi gurali na Trgu Republike, a policija je cekala na rubovima, u Land Roverima, sa pendrecima.... znamo pricu dalje.... no i onaj rezim je pao. Iranski rezim zeli eliminirati \"unutarnje\" neprijatelje koji bi mogli srusiti sve \"sjajne\" tekovine Revolucije i ovakvim stavovima \"kupuju\" vrijeme i poput Severne Koreje, zele ucijeniti Zapad da im napravi ekonomske i politicke ustupke. Iran je i dalje zemlja represije, cesto i zlocina i mrcvarenja protivnika. Taj rezim ce otici, nemam u to sumnje. Ajatole i Ahmadinedzad su lujaci, koje su si stavile kao zivotnu misiju dovesti svijet (ili bar Iran) do apokalipse. Taj rezim je civilizacijska sramota! I on zeli biti biti lider u regiji? Treba voditi primjerom - biti ogledalo sloboda, demokracije, blagostanja i napretka - u miru. Vjerska totalitarna demokracija, iskljucivost kao sto je vec vidjena kod nacista, fasista i komunista, ove treba na vrijeme sprijeciti. Iran je diktatura vjerskih manijaka nad kompletnim stanovnistvom - kad od kandidature eliminiras sve koji misle drugacije, preostaju ti samo oni koji misle kao ti. A mozes eliminirati DOVOLJNO takvih koji misle drugacije, da bi pobjedio i jos se mangupirao sa izjavama o slobodnim izborima. \"Iranci zele svrgavanje rezima i sekularnu republiku kao zamjenu za vjersku diktaturu.\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije