Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Iran zaustavio izvoz nafte u Veliku Britaniju i Francusku

- Imamo druge klijente kojima namjeravamo prodavati naftu - rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva nafte Alireza Nikzad, a sam ministar Rostam Qasemi izjavio je da smanjenje izvoza neće naštetiti Teheranu.
19. veljače 2012. u 17:18 65 komentara 6 prikaza
nafta
Foto: AFP/PIXSELL

- Iran je zaustavio izvoz nafte prema Velikoj Britaniji i Francuskoj - piše na stranicama iranskog ministarstva nafte, izvjestio je Reuters.

Kao dio sankcija kojima se želi natjerati Iran da zaustavi razvoj nuklearnog programa članice EU-a predhodno su se dogovorile da će prestati uvoziti naftu iz Irana od 1. lipnja no čini se kako ih je Iran preduhitrio.

- Imamo druge klijente kojima namjeravamo prodavati naftu - rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva nafte Alireza Nikzad, a sam ministar Rostam Qasemi izjavio je da smanjenje izvoza neće naštetiti Teheranu.

Iz Europske Komisije tvrde da nafte neće nedostajati te kažu da je ima dovoljno za potrebe tijekom najmanje 120 dana. Također, očekuje se da odluka neće previše utjecati na Francusku, koja je prošle godine uvezla svega 3 posto nafte iz Irana, dok je Velika Britanija uvezla još manje.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
  • Marsijan@c:

    Engleska i Francuska ( i cijeli EU) su u vecim privrednim problemima od Irana. Tko to komu udara sankcije ? Iran izvozi u Kinu 22 % svoje nafte, u Japan 14 % , u Indiju 13 % ,Eu 18 %. ... prikaži još! %. Grcka uvozi naftu iz Irana na KREDIT. Recimo Sri Lanka 100% svoje nafte uvozi iz Irana,Turska 51 %. Ako dodje do rata mozeti li zamisliti koliko ce benzin stojati i kakve ce biti privredne poslijedice za cijeli svijet ???

  • Marsijan@c:

    Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad s je rekao u pretprosli petak da se povecati vojni budzet za 200 %. To je ocigledno priprema za rat. Istovremeno Amerikanci gomilaju vojsku u okruzenju Irana. Stotine dubinskih i mini-nuklearnih bombi za razaranje bunkera prebacili ... prikaži još!i su na Diego Garcia i Izrael. Francuska i Britanija su poslale svoje trupe u United Arab Emirates i Saudijsku Arabiju.Transportni zrakoplovi svaki sat slijecu u Izrael i Saudijsku Arabiju. Iran se zasigurno isto tako priprema a i sve dzave u okruzenju. Sotnikov:” Ako ti tupavci ignoriraju upozorenja Kine,Rusije i nezavisnih clanova internacionalne zajednice i odluce napasti Iran,posljedice ce biti katastrofalne. Nece to biti samo regionalni konflikt nego humanitarna katastrofa srednjeg istoka sa nepredvidivim internacionalnim poslijedicama. Stabilnost u svijetu ce biti ugrozena.”

  • Marsijan@c:

    Nedavno su mediji ( ukljucujuci hrvatske) objavili kako je Iran uspostavio embargo na izvoz nafte u 6 drzava EU,Nizozemsku,Spanjolsku,Italiju,Francusku ,Grcku i Portugal. Pogledajmo sto je istina. Iran je izjavio da ce to uciniti samo u slucaju da se ne ispostuju ... prikaži još!ju nova pravila. #1 Potisivanje dugorocnog sporazuma na 3-5 godina. #2 Nafta mora biti isplacena odmah a ne na kredit od 60 dana kako je bilo do sada.