Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BIT ĆE POSLJEDICA'

Iran zaprijetio Švicarskoj 'posljedicama' zbog zabrane minareta

minareti
Reuters
06.12.2009.
u 19:27

Nakon švicarskog referenduma, iranski ministar vanjskih poslova upozorio je u telefonskom razgovoru svoju švicarsku kolegicu da bi moglo doći do raznih (nenavedenih) "posljedica" po tu alpsku zemlju

Kako javlja iranska agencija IRNA, ministar Manouchehr Mottaki je u razgovoru s švicarskom ministricom Micheline istaknuo da zabrana gradnje minareta "narušava prestiž zemlje koja tvrdi da zagovara demokraciju i ljudska prava" i "škodit će imidžu Švicarske kod muslimanske javnosti kao pionira na polju poštivanja ljudskih prava".

Švicarci su sa 57 % glasova izglasali zabranu, ne gradnje novih džamija, već dizanja minareta uz te džamije; u Švicarskoj već postoje četiri džamije s minaretima.

- Vrijednosti poput tolerancije, dijaloga i poštivanja tuđe vjere nikad ne bi trebale biti predmet referenduma – rekao je Mottaki i izrazio andu da će u Bernu uskoro "poduzeti neophodne korake i naći ustavni način da spriječe nametanje zabrane".

Odnosi Irana i Švicarske dosad su bili više nego dobri; u diplomatskim krugovima u Teheranu švicarski predstavnici zauzimaju istaknuto mjesto, te obavljaju neophodne diplomatske poslove za SAD koje nemaju diplomatske odnose s Islamskom Republikom Iranom. Ministrica Calmy-Rey rekla je svojem kolegi da će švicarska vlada "koristiti sva raspoloživa sredstva da podrži prava muslimana", rečeno je u članku IRNE.

Inače, u Iranu je dopuštena gradnja sinagoga i kršćanskih crkava. No, zli jezici kažu da se javljaju brojni problemi kad muslimani suniti (90 % iranskih muslimana su šiiti) zatraže građevinsku dozvolu za svoje džamije.

Ključne riječi

Komentara 79

MA
marjanca
20:24 06.12.2009.

Ta svobodni Iran. Od jutri dalje bodo za nekaj dni uspostavili medijski molk, tujim novinarjem močno omejili pisanje, vse samo zato, da ne bodo poročali o demonstracijah, ki so napovedane za jutri.

I4
IQ 40
20:24 06.12.2009.

Sada je svima jasno da su trebali 97% glasati protiv minareta. Ne bi se Persijanci kur.ili

GV
goran vrtaric
10:03 13.12.2009.

Ivan Kesic paleontolog! 400 000 godina unazad ljudi se nisu nazivali Homo Sapiensi, nego neandertalci, i jedino ti za pravo dajem da se Iranci danas ponasaju kao Neandertalci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije