Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
saveznička pomoć

Iran Siriji osigurao brod za izvoz nafte u Kinu

ahmadinejad i assad
Reuters/PIXSELL
30.03.2012.
u 15:12

Naftu kupuje kineska državna kompanija koja ne mora poštovati zapadnjačke sankcije nametnute Siriji

Iran pomaže Siriji da prkoseći zapadnim silama isporučuje svoju naftu u Kinu. Iran je, naime, Siriji osigurao brod kojim se isporučuje nafta kineskoj državnoj naftnoj kompaniji čime vlada predsjednika Bashara al-Assada ostvaruje dobit od otprilike 80 milijuna dolara.

Iako je i sam pritisnut zapadnjačkim sankcijama, Iran je jedan od najbližih sirijskih saveznika i obećao je kako će učiniti sve kako bi pomogao Assadu, a povodom godišnjice sirijske pobune sam Mahmoud Ahmadinejad pohvalio je kolegu Assada kako se nosi s nemirima u zemlji.

I Kina je zaštitila Assada od međunarodne intervencije dva puta stavivši veto na odluku o rezoluciji UN-a za prekid krvoprolića u Siriji, a pomaže joj i to što nije dužna poštovati zapadnjačke sankcije nad Sirijom.

– Sirija je planirala izravno prodavati naftu Kini, ali nisu imali brod kojim bi tu naftu dostavljali – potvrdio je za Reuters jedan od izvora koji je zamoljen da pomogne pri ostvarivanju prodaje što je on odbio. Kupac sirijske nafte, tvrdi neimenovani izvor, kineska je državna naftna kompanija Zhuhai Zhenrong Corp čija glasnogovornica tvrdi da nikada nije čula za dogovor sa Sirijom te je odbila dalje komentirati cijeli slučaj.

Američki State Department potvrdio je da su u siječnju Zhuhai Zhenrongu, inače najvećem opskrbljivaču naftnih derivata za Iran, nametnute sankcije zbog sumnji kako Teheran radi na stvaranju nuklearnog oružja. Inače, kineska otvorenost za uvoz sirijske nafte jedna je od rijetkih sirijskih prilika za zaradu u sve snažnijoj izolaciji nametnutoj zbog zapadnjačkih sankcija.

Ključne riječi

Komentara 66

OB
-obrisani-
15:28 30.03.2012.

Ode Hrvatska nafta u Kinu....Posaljite mornaricu da je preotme...

OB
-obrisani-
15:33 30.03.2012.

uskoro se može očekivati da Ameri napadnu Siriju. Amerima treba nafta. Kinezi plaćaju suvim zlatom a ne zelenim toalet papirom

OB
-obrisani-
19:54 30.03.2012.

Saudijska Arabija &Izrael= dva brata !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije