Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daljnja izolacija

Iran se potpuno isključuje s interneta do 2013. godine

'internet2_nnn_pos_150510'
10.08.2012.
u 17:37

Dio analitičara smatra da Iranci pokušavaju spriječiti objave raznih, po vladajuće nepovoljnih informacija, dok drugi misle da je razlog za ukidanje interneta zapravo pokušaj zaštite od vanjskih upada

Iran namjerava prekinuti sve veze s internetom do sljedeće godine, a umjesto njega koristit će lokalni intranet, najavljuju dužnosnici te zemlje koja bi se tako pridružila državama poput Sjeverne Koreje, Kube i Kine, u kojima također nema slobodnog pristupa internetu ili je on uvelike ograničen. 

Ideju je objavio iranski ministar informatičke i komunikacijske tehnologije Reza Taqipour tijekom predavanja na sveučilištu Amir Kabir. Prema njegovim riječima, sadašnjem se internetu ne može vjerovati, a "nalazi se u rukama jedne ili dviju država". Također je najavio kako će državnim ustanovama i ministarstvima pristup internetu biti onemogućen već od rujna.

Dio analitičara smatra da Iranci pokušavaju spriječiti objave raznih, po vladajuće nepovoljnih informacija, dok drugi misle da je razlog za ukidanje interneta zapravo pokušaj zaštite od vanjskih upada. Naime, 2010. virus Stuxnet, čije se puštanje pripisuje zajedničkoj izraelsko-američkoj operaciji, ometao je rad iranskog civilnog nuklearnog programa, a nakon toga je otkriven i virus Flame. Taj je virus, prema pisanju uglednog američkog dnevnog lista Washington Posta, služio američkim i izraelskim tajnim službama da mogu nadzirati iransku računalnu mrežu.

Komentara 15

TR
traktorijada
18:20 10.08.2012.

pa naravno ako samo gledaju gole babe, tako oni nece nikad doci u paradiz, pa su njhovi "oci" odlucili sve ukinut.

CA
canajrasim
18:54 10.08.2012.

Iran se potpuno isključuje s interneta do 2013. godine >>>> Potpuno lazan naslov.......Iran uspostavlja svoj vlastiti internet da bi se zastitili od stalnih napada virusima i zapadne propagande.

IR
irani
19:12 10.08.2012.

Jos jedan velihi uspjeh mulokracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije