Naslovnica Vijesti Svijet

Iran i Saudijsku Arabiju gurnuo je na rub rata

Hariri tvrdi da je svojom voljom otišao u Riyad, no snimke otkrivaju da je vjerojatno bio prisiljen otići u Saudijsku Arabiju
14. studenoga 2017. u 09:43 10 komentara 1752 prikaza
Foto: Reuters

Još uvijek nije poznata sudbina libanonskog premijera Saada Haririja koji je podnio ostavku iz Saudijske Arabije najavivši skorašnji povratak u Libanon.

Jemen GRAĐANSKI RAT Glad u Jemenu mogla bi odnijeti milijune života

Iako je Saad Hariri u nedjelju dao intervju za svoju privatnu televiziju Future tvrdeći kako je slobodan čovjek te da se može vratiti u Libanon kada želi, njegovo ponašanje i okruženje tijekom intervjua odaju drugačiju sliku stvarnosti. Osim što je iza voditeljice cijelo vrijeme stajao čovjek, za kojeg se pretpostavlja da je saudijski agent u kojeg je Hariri gledao nakon svakog odgovora, Hariri se u nekoliko navrata prilikom intervjua zamalo i rasplakao. Osim toga, izgledao je umorno i zapušteno.

Otac ubijen autobombom

Imao je duge nokti na rukama i teško da bi se premijer, koji je do sada uvijek pazio na svoj izgled i imidž, u takvom se stanju pojavio pred kamerama, što potvrđuje da se uistinu nalazi u kućnom pritvoru.

Saadov otac Rafik Hariri ubijen je u veljači 2005. u eksploziji autobombe, što je dovelo do velike podjele u libanonskom društvu. Nakon dugotrajnog procesa UN-ov sud u Haagu za to je ubojstvo osudio četiri pripadnika Hezbollaha koja su negirala krivnju optužujući Izrael za atentat. Nakon ubojstva Rafika Haririja, u Libanonu su formirana dva bloka, “Savez 14. ožujka”, antisirijski, u koji je ušlo gotovo 75 posto muslimanskih sunita, manji dio kršćana predvođenih falangama i libanonskim snagama i jedan dio Druza, te “Savez 8. ožujka”, prosirijski na čelu s Hezbollahom, u koji su ušli šijitski pokret Amal, većina kršćana, maronitski Slobodni patriotski pokret Michela Aouna, koji danas obnaša funkciju predsjednika Libanona, kao i neke armenske i druge stranke.

1 / 10
Mohammed bin Salman

Ostavka Saada Haririja ponovno je digla tenzije i nitko ne isključuje mogućnost i oružanih sukoba između ta dva bloka. Ako bi se kriza u Libanonu pretvorila u nasilje, Izrael bi mogao biti uvučen u sukobe na Bliskom istoku.

Strah od Hezbollaha

Izrael, S. Arabija i SAD smatraju Iran podržavateljem terorizma u regiji. Saudijci ulažu velike napore da se na Iran gleda kao na glavni izvor konflikta pogotovo nakon što se američki predsjednik Donald Trump jasno odredio protiv Irana. SAD je Hezbollah označio kao „terorističku skupinu”.

[video: 21686 / Nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje] Francuski predsjednik Macron nenajavljeno je banuo princu Salmanu Na rubu sukoba Macron smiruje šeike koji žele rat s mulama Mohammed bin Salman PROTUKORUPCIJSKA OPERACIJA Nova uhićenja u Saudijskoj Arabiji, broj zamrznutih računa porastao na 1700 Nesreća TRAGIČNA NESREĆA Saudijski princ poginuo u padu helikoptera
L'Occitane
ČAROBNA PROVANSA
Deset razloga zbog kojih ovih blagdana morate posjetiti Provansu

A1 izdvaja za Vas

  • jureh77:

    glavni svjetski teroristi su lijepo nabrojani - Izrael, SAD, SA

  • robertbruckner:

    Kaj onaj kenijanac Husein Obama nije srusio njega Haririja, jer i u libanonu su suniti manjina a vladaju vecinom gdje su sijiti, ali je to husein htio napravit u siriji gdje su suniti vecina ali sijiti imaju kralja, a u ... prikaži još! omanu i kataru je obrnuto. Ludi Husein Obama napao sijite i poslao 3 milijuna njegovih muslimana da osvoji europu bez rata-lukavi je bio taj kenijanac Husein Obama lukavi a zapad mu je pljeskao i veselio se njegovoj muslimanski braci izbjeglicama da su odabrali EU a ne USA, gdje nesmiju.

  • Tihi:

    Iran i Saudijsku Arabiju znamo tko je gurnuo je na rub rata.. Amerika i Saveznici su potpisali ugovor oni neće da sad odmah i direktno to da storniraju. Ali je super imati svuda svoje prijatelje koji su oštri i spremni ... prikaži još!ni da se bore na demokratskoj strani , naročito protiv Putinovih prijatelja ali "ne i saveznike" jer nisu u njihovom Ruskom NATU - niti im ovi daju prodaju pravo oružje za samoobranu - Atomske rakete . Iako je brojčano ljudski daleeeekoo manja 8 ili više puta S, Arabija ima jake prijatelje i saveznike i liferante oružja da nema problema sutra da krene i dokazati snagu protiv Irana , time najbitnije truli savez i nemoć "Putina, To joj je glavni jedini zadatak i to se mora odraditi. Da vidi Rusija da ima i nove neprijatelje ne samo NATO ima tko se trudi i misli i Nato !! Tko se možei smije na svijet suprotstaviti Izraelu i njegovim saveznicima, sada i S. Arabiji ? Oni koji dalje mgu da misle vide i ovo što sam opisao tu ...