Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRAN

Iran razvio rakete s dometom od 700 kilometara?

Raketa
Foto: Borna Filic/PIXSELL
16.10.2018.
u 15:43

Raketni program razvijen je isključivo u obrambene svrhe

Iran je povećao domet svojih balističkih raketa kopno-more na 700 kilometara, otkrio je u utorak visoki dužnosnik iranske vojske, u vrijeme rasta tenzija oko naoružanja između Teherana i Washingtona. 

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju je povukao svoju državu iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, ustvrdivši kako on nije dobar jer ne uključuje ograničenje iranskog balističkog raketnog programa, te se ne bavi potporom Teherana paravojskama u Siriji, Jemenu, Libanonu i Iraku.

Iran tvrdi da je raketni program isključivo u obrambene svrhe, te je zaprijetio da će zaustaviti transport nafte kroz Hormuški tjesnac ako Washington pokuša zaustaviti iranski izvoz tog energenta. 

"Uspjeli smo izraditi balističke rakete kopno-more koje mogu pogoditi bilo koje plovilo ili brod na udaljenosti do 700 kilometara", istaknuo je Amirali Hadžizadeh, čelnik zračnih snaga Revolucionarne garde, a prenosi iranska državna novinska agencija Fars

Nije dao detalje o prijašnjem dometu raketa. Iran je 2008. pokazao raketu kopno-more za koju je tvrdio da ima domet od 290 kilometara. 

Posebni američki izaslanik za Iran Brian Hook u ponedjeljak je rekao kako raketni program Teherana podiže napetosti u Jemenu, Iraku i Siriji. 

"Akumuliramo rizik od regionalnog sukoba ako ne učinimo više da spriječimo iransku raketnu proliferaciju na Bliskom istoku", kazao je Hook. 

Ključne riječi

Komentara 2

RI
rightside
18:22 16.10.2018.

da mi je znat sta ovi jedu kad znaju lagat blje nego putin??

MA
marsovac
22:24 16.10.2018.

odkad se rusi probratimili sa iranom,.....iranske rakete lete sve dalje,........zasto im je cilj da lete sto dalje,...???????............kao oni ne pokusavaju doci do atomske bombe,....neee oni su prestali sa razvojom, nece dalje, hoce i ukinute su im sankcije,.......ha, ha, ha, ha,..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije