Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eskalacija u Iranu

Revolucionare sude za rat protiv Boga – moharebeh

Foto: Reuters
1/2
03.01.2018.
u 07:18

Klerikalni konzervativci kažu – vidite da približavanje Zapadu vodi u anarhiju. Liberali pak odgovaraju – narod želi društvene reforme

U Iranu su eskalirali protuvladini prosvjedi, unatoč tome što iranski dužnosnici pozivaju prosvjednike na dijalog i smirenje.

Mirni prosvjedi u državi koja ima stanovnika kao Njemačka (oko 82 milijuna), prerasli su u dramatične sukobe koji su za sada odnijeli više od 20 života. Devet osoba ubijeno je jučer ujutro, među poginulima je i jedan 11-godišnji dječak koji je ubijen u gradu Homeinišaru. Također, ubijena su dva pripadnika Revolucionarne garde, koja se službeno još nije uključila u prosvjede, a još jednog policajca ubio je napadač iz lovačke puške u gradu Nadžafabadu, 350 kilometara južno od prijestolnice Teherana.

“Hamnei - novi Hitler”

Prvi put od izbijanja nemira oglasio se i vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei, optužujući neprijatelje Islamske Republike za poticanje nemira u toj državi.

“Posljednjih dana neprijatelji Irana koriste različito oruđe uključujući novac, oružje, politiku i obavještajni aparat kako bi stvorili probleme Islamskoj Republici”, kazao je Hamnei najavivši obraćanje naciji u povodu aktualnih događaja “kada bude pravo vrijeme”.

Hamnei, kao i ostali iranski dužnosnici, uz SAD i Izrael, kao glavnog krivca za prosvjede u Iranu optužuju Saudijsku Arabiju tvrdeći da financira pojedine prosvjednike i njihove vođe, podsjećajući na nedavnu prijetnju saudijskog princa Mohameda bin Salmana nakon što su Huti raketirali glavni grad Saudijske Arabije, Rijad, da će „prenijeti rat unutar Irana kako bi rušili Hamneija, novog Hitlera“. Podsjećaju i na podršku prosvjednicima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je zaželio uspjeh iranskim protuvladinim prosvjednicima.

“Želim iranskom narodu uspjeh u njegovoj plemenitoj borbi za slobodu”, ističe Netanyahu na Facebooku dodajući kako “hrabri Iranci izlaze na ulice, traže slobodu i pravdu”.

“Traže temeljne slobode koje su im uskraćene desetljećima. Okrutni iranski režim rasipa desetke milijardi dolara šireći mržnju”, piše Netanyahu.

I američki predsjednik Donald Trump kazao je da je u Iranu došlo vrijeme za promjene. “Iran nije uspio u svakom pogledu, unatoč po nas jako lošem sporazumu sklopljenim s Obaminom vladom”, kazao je Trump dodajući da je “veliki iranski narod već godinama izvrgnut represiji, gladan i željan slobode, a bogatstvo Irana oteto je, kao i ljudska prava, te je vrijeme da se to promijeni.”

Iako gotovo svi iranski dužnosnici govore da iza prosvjeda stoji vanjski neprijatelj, pojedini iranski analitičari uvjereni su da su ti antivladini prosvjedi posljedica sukoba između konzervativnih i reformističkih snaga u Iranu, jer i jednima i drugima odgovaraju prosvjedi. Naime, konzervativci koji nisu zadovoljni tolikom otvorenošću prema Zapadu i reformom koju provodi vlada iranskog predsjednika Hassana Rohanija prosvjedima pokušavaju dokazati da će prevelika otvorenost i približavanje Zapadu dovesti do anarhije i rušenja načela islamske države. S druge strane, reformisti prosvjede žele iskoristiti kao argument da Iran mora provesti ne samo ekonomske nego i društvene reforme jer to narod traži, te ističu da će u slučaju neprovođenja reformi narod svoje nezadovoljstvo pokazati na ulici. Međutim, analitičari su uvjereni da će, kao i svaki put, konzervativci izaći kao pobjednici s obzirom na to da u rukama imaju svu moć.

Usprkos velikim prosvjedima i nemirima, situacija u Iranu još je pod kontrolom jer ni vojska ni iranska Revolucionarna garda nisu izišle na ulice kao što je to bilo tijekom prosvjeda 2009. godine. Glasnogovornik iranske Revolucionarne garde, Ramadan Šarif, kazao je da nema razloga za zabrinutost, da je situacija u glavnom gradu Teheranu i u ostalim gradovima u Iranu pod kontrolom te da se broj prosvjednika svakodnevno smanjuje i kako vjeruje da će za nekoliko dana sve utihnuti i normalizirati se.

Minice i alkohol do 1979.

S druge strane, predsjednik Revolucionarnog suda Musa Gazanfarabadi upozorio je da bi se uhićeni mogli suočiti sa smrtnom kaznom kada se nađu pred sudom.

“Jedna od optužbi za koje bi se oni mogli teretiti može biti moharebeh”, kazao je Gazanfarabadi objašnjavajući kako moharebeh znači rat protiv Boga, što je prijestup za koji je u Iranu predviđena smrtna kazna, ističući kako će neki demonstranti uskoro biti izvedeni pred sud pod optužbama za djelovanje protiv nacionalne sigurnosti i uništavanje javnih objekata, istaknuvši da je sudjelovanje na skupovima koje nije odobrilo iransko ministarstvo unutrašnjih poslova nezakonito.

Iako su u Iranu već 39 godina na snazi islamski zakoni, mnogi Iranci teže Iranu kakav je bio prije revolucije. Prije Islamske revolucije 1979., u Iranu su se nosile kratke suknje, plesali energični plesovi, pio se alkohol, a mnoge javne kuće bile su zakonski registrirane. Za mnoge bogataše iz zemalja Zaljeva Iran je bio najpoželjnija destinacija.

Pogledajte galeriju: Prosvjedi u Iranu

1/12
Ključne riječi

Komentara 10

NE
nemanatrag
07:55 03.01.2018.

"..... rat protiv Boga" (!?)... valjda se dotični u svojoj svemoći može sam obraniti od običnih smrtnika...

ZA
Zapadnjak
13:58 03.01.2018.

iranski narod, pa cak ni iranski predsjednik (demokratski izabran, za razliku od ajatolaha), koliko se moze iscitati izmedu redova, ne zeli diktaturu dzihadista i vjerskih fanatika koju sad imaju...

Avatar reference
reference
15:44 03.01.2018.

rat protiv boga......ahahaa, ovo me podsjeca na hrvatistan. I tamo si sumnjiv ako nisi po sluzbenoj crti katolickih vehabija. a da sam ja u pravu dokaz su i minusi koji se lupaju po komentarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije