Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJESEC ĆE SAČEKATI

Iran poslao miša, kornjače i gliste u orbitu

Kavoshgar-3
Abedin Taherkenareh / EPA
03.02.2010.
u 21:59

Raketa Kavoshgar-3 uspješno je lansirana, a predsjednik Ahmedindžad najavljuje da će Iran za 10 godina poslati i čovjeka u orbitu; Amerikanci su razvoj raketne tehnologije usmjerili na privatni sektor

- Znanost je arena u kojoj možemo pobijediti dominaciju Zapada – izjavio je iranski predsjednik objavljujući u srijedu uspješno lansiranje trometarske rakete čije ime na farsiju znači "istraživač".

Uz vijest o slanju živih bića u orbitu (miša, dvije kornjače i nekoliko glista), Ahmedindžad je predstavio i novu raketu-nosač Simorgh, koja može satelite teške stotinjak kilograma odnijeti na visinu od 500 kilometara.

Dok Iranci planiraju čovjeka poslati u svemir, Amerikanci su azsad odustali od povratka na Mjesec jer je to – preskupo. Obamin plan proračuna odbacio je program Constellation, koji je Bush pokrenuo da bi razvio novi raketni pogon za misije na Mjesec, i u koji je trebalo tijekom pet godina biti uloženo 6 milijardi dolara.

Premda su republikanci tvrdili da je to "posmrtno zvono" za letove s ljudskom posadom, sadašnja administracija odgovara da je jednostavno odustala od skupocjenog programa namijenjenog prestižu i da se namjerava ozbiljno pozabaviti suradnjom s privatnim sektorom na razvoju novog pogona za put u svemir. Za to je odvojeno 50 milijuna dolara i odabrano je pet privatnih tvrtki na koje taj iznos podijeljen, od 20 do 1.4 milijuna dolara, i koje će raditi na razvijanju raketa za letove s ljudskom posadom.

Komentara 98

OB
-obrisani-
00:31 04.02.2010.

Svaka im čast. Nemam nikakvih primisli, samo neka nastave.

DE
demokrit
00:13 04.02.2010.

Nisu ni Ameri pametniji...Danas su u New York-u osudili pakistanku Afiju Sadiki (inače znanstvenicu iz SAD-a) jer je u Afganistanu nosila planove bombe a potom kada je uhvacena napala ispitivače... u stvari ju je AL-Qaida ucijenila životima najbližih jer je nije smatrala \"ispravnom\"... Jadna žena je sammo naćinila najbolji izbor u velikom zlu...

OB
-obrisani-
15:09 04.02.2010.

Zoom = KRETEN Radi ovakvih ponekad se zaista zapitam jesu li Nijemci imali pravo kada su ubijali metnalno retardirane ljude. Kakvi roditelji odgajaju ovakvu primitivnu stoku?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije