Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijavili nestanak

Irak traži opasni radioaktivni materijal: 'Bojimo se da će pasti u ruke Islamske države'

radioaktivno
Foto: Berliner Verlag/DPA/PIXSELL
17.02.2016.
u 22:40

"Mogli bi ga jednostavno pričvrstiti za eksplozive kako bi napravili prljavu bombu"

Irak traži jako opasan radioaktivni materijal ukraden prošle godine, objavio je danas Reuters pozivajući su se na dokument ministarstva okoliša i sedam dužnosnika koji strahuju da bi materijal mogao biti upotrijebljen kao oružje ako ga kupi Islamska država.

Reuters navodi kako dokument koji su vidjeli pokazuje, a dužnosnici su potvrdili, da je materijal, pohranjen u zaštitnom spremniku veličine laptopa, nestao u studenom iz skladišta kod Basre koje pripada američkoj energetskoj kompaniji Weatherford, koja je odbacila odgovornost za krađu. Materijal, koji koristi gama zrake za testiranje nedostataka u materijalima korištenim za naftovode i plinovode u procesu takozvane industrijalne gama radiografije, u vlasništvu je istanbulske tvrtke SGS Turkey, iz koje nisu htjeli komentirati slučaj.

U američkom State Departmentu kažu da su čuli navode, ali da nisu vidjeli ništa što bi ukazivalo na to da je materijal došao u ruke Islamske države ili neke druge militantne skupine. Neimenovani američki dužnosnik odvojeno je rekao da je Irak Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) prijavio nestanak specijalizirane kamere koja sadrži visoko radioaktivni Iridij-192.

- Bojimo se da će radioaktivni element pasti u ruke Islamske države - rekao je za Reuters jedan neimenovani sigurnosni dužnosnik iz Bagdada zaposlen u ministarstvu unutarnjih poslova.

- Mogli bi ga jednostavno pričvrstiti za eksplozive kako bi napravili prljavu bombu - dodao je.

>> Rusija optužuje Tursku da opskrbljuje ISIL preko Azaza

>> Od primirja i međusobnih obračuna korist će imati jedino ISIL

Komentara 1

DU
Deleted user
13:18 18.02.2016.

Sa ovim člankom im samo dajete ideje kako upotrijebiti taj materijal. Čudo još da niste napisali instrukcije kako napraviti bombu. Siguran sam da ćete ti ispraviti u sljedećem članku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije