Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA FRONTA

Irak pokrenuo bitku za Mosul protiv Islamske države

irak
Foto: Reuters/PIXSELL
27.03.2016.
u 17:27

Vladine snage i njihovi saveznici u četvrtak su pokrenuli ofenzivu širokih razmjera, nastojeći ponovno osvojiti pokrajinu Ninive na sjeveru zemlje, čiji je glavni grad Mosul glavno uporište IS-a u Iraku

Tisuće Iračana bježale su u nedjelju pred sukobima u iračkoj pokrajini Ninive, u kojoj su vladine snage otvorile novu frontu protiv džihadista Islamske države, javlja agencija France Presse.

Brojne obitelji, među kojima neke sa sobom transportiraju ranjene članove obitelji, a neke i tijela ubijenih članova obitelji, nakon prijelaza borbene linije dočekali su pripadnici kurdskih vojnih snaga. 

Vladine snage i njihovi saveznici u četvrtak su pokrenuli ofenzivu širokih razmjera, nastojeći ponovno osvojiti pokrajinu Ninive na sjeveru zemlje, čiji je glavni grad Mosul glavno uporište IS-a u Iraku.

Ofenzivu su započeli iz baze u Makmuru, smještene šezdesetak km južno od Mosula. Odande je pred sukobima pobjeglo puno civila, a dočekali su ih pripadnici kurdskih vojnih snaga.

"Dosad smo ih prihvatili oko 3000, a broj im se svakodnevno povećava", rekao je za AFP član pokrajinske uprave Ninive Ali Kodeir Ahmed, sa žaljenjem konstatiravši da iračka vlada nije učinila ništa da im pomogne. "Mi ćemo ih morati smjestiti na stadionu u Makmuru", rekao je.

"Morat ćemo otvoriti kampove da bismo svima koji stižu pružili pomoć. Oni su u vrlo lošem stanju, iscrpljeni i preplašeni, a imali su vrlo malo vremena da ponesu sa sobom osobne stvari", kazao je Ahmed.

Iračke vlasti su ofenzivu nazvale prvom fazom akcije čiji je krajnji cilj zauzeti Mosul, a operacije bi mogle biti vrlo duge i teške. 

Po podacima UN-a pred sukobima u Iraku, koji su počeli 2014. pobjeglo je više od 3,3, milijuna ljudi.

Komentara 11

LU
luzer96
17:40 27.03.2016.

Kreni vojsko bandu gazi,pravda je na vašoj strani

DU
Deleted user
18:05 27.03.2016.

Palmira je danas pala, past će i Mosul.

KU
kupatilo
00:19 28.03.2016.

Sejo balija upalati palija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije