Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef Pentagona:

'Irak mora spriječiti napade na baze s američkim vojnicima'

Vojnici Turske i SAD-a u Siriji
Reuters/Pixsell
17.12.2019.
u 07:16

U proteklim su tjednima učestali raketni napadi na baze u kojima su stacionirani i pripadnici koalicije predvođene SAD-om, pri čemu nitko za njih zasada nije preuzeo odgovornost

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u ponedjeljak da je s iračkim premijerom Adelom Abdulom Mahdijem razgovarao o nizu napada na baze u kojima su smješteni američki vojnici, tražeći od njega da uspostavi kontrolu nad situacijom.

U proteklim su tjednima učestali raketni napadi na baze u kojima su stacionirani i pripadnici koalicije predvođene SAD-om, pri čemu nitko za njih zasada nije preuzeo odgovornost.

"Treba nam njihova pomoć da uspostavimo kontrolu nad sigurnosnom situacijom i osiguramo stabilizaciju. Ujedno i dalje pridržavamo pravo na samoobranu i iskoristit ćemo ga", kazao je američki ministar novinarima nakon puta u Europu.

Upitan tko je izveo napade, Esper je odgovorio: "Posumnjao bih na Iran koji stoji i iza mnogih drugih zloćudnih poteza u regiji ali teško je uprijeti prstom u bilo koga".

Prethodno je iz ureda iračkog premijera objavljeno da je američki ministar obrane zatražio od Mahdija da poduzme mjere kako bi spriječio napade na baze u kojima su stacionirani američki vojnici.

Irački premijer upozorio je Espera da bi jednostrani potezi mogli imati negativne posljedice koje bi bilo teško kontrolirati a mogli bi ugroziti suverenitet Iraka. Abdul Mahdi podnio je prošlog mjeseca ostavku na premijersku dužnost zbog masovnih protuvladinih prosvjeda. Otada je samo tehnički premijer.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
08:35 17.12.2019.

hm, američke vojnike netko napada u iraku... zašto iračke vojnike nitko ne pada u americi? svatko tko napada agresora je po defaultu branitelj, bez obzira kojoj strani pripada, on se bori i želi istjerati agresora iz svoje zemlje. ne može biti terorist. i u afganistanu ista priča. nek se okupatori vrate doma i doma uvode red, imaju tamo posla više nego u 'iraku'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije