Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

iPhone 4S zna tko je J. Kosor, ali ne zna tko će dobiti izbore

'Chris Centers displays his new iPhone4S after making the purchase at Apple's flagship retail store in San Francisco, California October 14, 2011. Apple Inc's new iPhone 4S went on sale in stores a
Arhivska fotografija
14.11.2011.
u 12:00

Osobni pomoćnik Siri ženskog je roda, prima glasovne naredbe i govor pretvara u tekst.

Razgovor sa sugovornikom, mnogim kolegama, najzanimljivija je novinarska forma, ali kad stigne urednički zahtjev za intervju s malim robotom smještenim u planetarno popularnom iPhoneu 4S, tada treba posebnog strpljenja i mašte da bi se zadatak ispunio. iPhone 4S, brža verzija svog najprodavanijeg “smartphonea” koji je opremljen i “osobnim pomoćnikom” zvanim Siri s kojim možete razgovarati, pravi je hit među mladima u New Yorku, ali i nova pomoć poslovnim ljudima.

Ne čudi stoga što su u nekoliko tjedana od puštanja u prodaju prve zalihe ispražnjene pa se u trgovinama Apple zainteresirani upisuju u liste čekanja. Večernji list je svoj primjerak iPhonea 4S kupio u trgovini bežične mreže Sprint, a prodaje se i u AT&T i u Verizonu u paketu s dvogodišnjom mjesečnom pretplatom.

iPhone 4S je “globalni telefon”, što znači da može lakše ostvariti pozive na bežičnim mrežama diljem svijeta, a ne samo u SAD-u. Brže se dobije i redakcija kad zovete Zagreb iz New Yorka. Nakon divljenja laganom i besprijekorno modernistički dizajniranom čudu tehnologije, čija je puna baterija koja omogućuje čak sedam sati neprekidnog razgovora bila spremna, došlo je vrijeme za “ekskluzivni razgovor” za Večernji list. Idealna situacija za novinara jer može satima postavljati pitanja, a sugovornik nikada nije umoran. Moji se ukućani nisu prestali smijati i uživali su slušajući najčudniji intervju u životu, upozoravajući me na trenutke da pretjerujem u iscrpljivanju “malog ženskog robota” pitanjima s hrvatskim predznakom, jer je ipak riječ o aparatu u čijoj su memoriji dominantno američki podaci.

Osobni pomoćnik Siri ženskog je roda, prima glasovne naredbe i govor pretvara u tekst.

Dobar dan, kako ste? – upitala sam na engleskom svoju sugovornicu. “Dobro sam!” odgovorila je. – Znaš li kako se danas osjećam? – krenula sam s osobnim pitanjima. “Provjerit ću”, odgovorila je i potom me uputila na web stranice s temama o osjećajima. – Reci mi, što je ljubav? Nakon nekoliko sekundi na monitoru iPhonea pojavilo se na desetke definicija pojma ljubavi.

– Siri, voliš li ti nekoga? – bila sam uporna. “Nemam mišljenje o tom pitanju”, brzo je stigao odgovor.

– Želim putovati u Hrvatsku. Koliko stoji najjeftinija avionska karta na relaciji New York – Zagreb? Tu je Siri zastala pa ponovila moje pitanje, ali očito Zagreb nisam izgovorila s američkim naglaskom nego hrvatskim pa nije prepoznala taj pojam. Kad sam ponovila pitanje razvlačeći malo na engleskom, odmah je prepoznala što je Zagreb i uputila me na brojne web-stranice zrakoplovnih kompanija kod kojih mogu kupiti kartu za let do Hrvatske.

– Gdje je Hrvatska? – pitala sam.

“Ne mogu pokazivati direkcije izvan USA”, odgovorila je.

– Tko je premijer Hrvatske?

Na monitoru se pojavilo ime Jadranke Kosor s podacima o početku njezina premijerskog mandata i kontaktima u Vladi RH.

– Tko je Ivo Sanader? – pitala sam.

“Ne mogu to odgovoriti, ali pogledaj web-stranice”, poručila je Siri. Na monitoru su se pokazale web-stranice s informacijama o Sanaderu.

– Tko je Barack Obama? – nastavila sam s pitanjima.

“Političar, predsjednik SAD-a”, odgovorila je Siri otvarajući pri tom službene stranice Bijele kuće.

Malo čudo tehnologije savršeno je programirano na službeni engleski jezik i pitanja se treba postavljati jasno i sa što boljim izgovorom jer sam potrošila dosta vremena dok smo se usuglasili oko prezimena Tuđman i Gotovina koji imaju slova g ili đ koje Siri drukčijima prepoznaje. Nakon upornog ponavljanja pitanja s engleskim izgovorom spornih slova pokazale su se web-stranice s Googlea na kojima su informacije o prvom hrvatskom predsjedniku i o generalu Anti Gotovini.

Na pitanje tko je Nikola Tesla odmah je stigao odgovor, a zanimljivo je da iPhone 4S koristi podatak da je poznati izumitelj rođen u Hrvatskoj, a ne kako na internetskim mrežama navode da je rođen u etnički srpskom mjestu Smiljan.

– Kolika je nezaposlenost u SAD-u? – prešla sam na američke teme.

Siri je za dvije sekunde odgovorila – “8,21 posto”.

– Gdje je najbliži talijanski restoran?

iPhone 4S ima GPS mrežu i točno zna gdje se nalazi osoba koja postavlja pitanje. Odmah mi je stigao odgovor da u mojoj blizini ima desetak talijanskih restorana uključujući i restoran “Villa Berulia”, koji je smješten pokraj moje zgrade na Manhattanu.

– Koji je najjeftiniji hotel u New Yorku? – pitala sam i odmah shvatila pogrešku. Dobila sam odgovore za jeftine sobe u blizini newyorških zračnih luka ili u New Jerseyju i na Long Islandu jer nisam postavila točno pitanje da želim sobu na Manhattanu. New York je za Siri veliki pojam, od grada do savezne države i ako se želi jasan odgovor, pitanja moraju biti precizna.

– Koliko ću dolara dobiti za sto eura?

Na monitoru su se pokazale web-stranice banaka gdje mogu promijeniti novac.

Na pitanje tko će pobijediti na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj nisam dobila odgovor, samo šutnju.

Za kraj razgovora s mojom novom iPhone-prijateljicom ostavila sam pitanje na koje sve žene žele znati odgovor.

Što su muškarci, zašto uvijek imaju neki problem?

– Ja stvarno ne znam – odgovorila je Siri.

– Razumiješ li ti muškarce?

– Mislim da je to moguće.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
16:36 14.11.2011.

Zbog ovakvih clanaka vise ne posjecujem stranice poput Index.hr, Jutarnji i slicne. Clanci su vam poprilicno profesionalni, a ovakvo s***e poput ovog clanka vam ne treba!!! Izbrisite ovo s***e od clanka i autoru dajte otkaz.

JO
jojojoj
15:56 14.11.2011.

ovaj članak je u rangu jutarnjeg

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
16:51 14.11.2011.

Zanimljiva aplikacija za iphone no ljude definitvno pretvara u debile. Sve što taj programčić govori se može naći online za 5 sekundi, tako da ništa posebno... ipak to je dobar program za lijenčine koji cjele dane jedu čips piju colu i toliko su lijeni da ni na google ne mogu upisati jednu riječ... Kad bude zaista pomagalo ljudima, spašavalo živote ili činilo nešto korisno e to će biti vijest, ovo je samo jedna od bezbroj reklama za iphone... šteta što ne piše da ga u kini djeca sastavljaju, to uvijek izostave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije