Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.02.2014. u 12:00

Čak 81% poduzeća u Hrvatskoj vjeruje kako privilegiranje i korupcija narušavaju poslovnu konkuretnost

Je li korupcija stvarna ili i imaginarna, odnosno izrečena kao mišljenje. Europska komisija predstavila je prvo izvješće o korupciji u 28 zemalja EU i više od tri četvrtine europskih građana (94% u Hrvatskoj) smatra kako je u njihovoj zemlji raširena korupcija.

Po percepciji korupcije od Hrvatske lošije prolaze Grčka, gdje 99% anketiranih misli da je kod njih korupcija široko rasprostranjena, Italija 97%, Španjolska i Češka 95%. Dakle, to je ono što građani misle ima li u njihovoj državi korupcije. No, kada ih se pita jesu li na svojoj koži doživjeli korupciju, onda je samo četiri posto Europljana (prosjek u 28 zemalja) i šest posto Hrvata prijavilo kako se od njih tražilo ili očekivalo mito tijekom prošle godine. Dolazimo opet do jednog vjerovanja.

Čak 81% poduzeća u Hrvatskoj vjeruje kako privilegiranje i korupcija narušavaju poslovnu konkuretnost. U Hrvatskoj 55% ispitanika smatra kako korupcija utječe na njihov svakodnevni život, a prosjek u EU-u je 26%. U Hrvatskoj 89% ispitanika kaže kako su podmićivanje i veze najlakši način dobivanja javnih usluga, a prosjek za EU je 73%. I, na koncu, kako se došlo do iznosa od 120 milijardi eura utrošenih godišnje na korupciju? I ta je brojka opet percepcija.

Na osnovu nedokazanog prosjeka korupcije u svijetu od četiri posto globalnog bruto proizvoda – tako se izračunala korupcija u europskim zemljama. Nema sumnje kako u državama kao što su Hrvatska, Italija ili Grčka ima korupcije, ali prije nego se počne govoriti o velikim brojkama treba pogledati i male. Jedno je percepcija o korupciji koja nastaje i zbog afera, zbog korumpiranih osoba koje bivaju optuživane i osuđivane.

Drugo je stvarni broj osoba od kojih se tražilo da plate neku uslugu. Sigurno u sjevernim europskim državama ima manje korupcije, ali tamo se ljude odgaja od malih nogu da nikome ništa ne smiju poklanjati. U zemljama kao što su Hrvatska i Italija u školama se sakuplja novac kako bi se kupio dar učiteljici, daruju se čokolade medicinskom osoblju... a i to je korupcija.

Komentara 4

NV
novo vriijeme
12:34 16.02.2014.

Ne nasmijavajte nas ovim člankom, samo par posto građana je prijavilo korupciju u Hrvatskoj! A kolikoje predmeta "zaboravljeno" u ladicama DORH-a i policije, kako su prošli zviždači. Koji razlog onda ima netko da prijavi korupciju u Hrvatskoj, osim ako želi dobiti otkaz i šikaniranje.

OS
osica
14:31 16.02.2014.

oh gluposti- zato su neki stekli bogatstvo za 100 života a drugi crkavaju. Postoji korupcija - ali bi rekao glavni - sve se vidi i zna - ali nema svjedoka, da to dokažemo. Imamo problem - nemamo svjedoka - korupcijepcije ima i cvate i što je još žalosnije vidljiva je. Netko prima plaću da je otkriva, procesuira- ali mu treba žrtveno jagnje" A jaganci mirni- ko jaganci, znaju što ih čeka nakon toga." Bolje i životariti nego nego završiti u klaonici"

KA
kafka
16:44 16.02.2014.

Mnogi građani niti ne znaju što je sve korupcija. Većina korupciju povezuje s davanjem i primanjem mita - no korupcija je nešto mnogo šire i učestalije od toga. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije