Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOPISNO GLASANJE?

Ipak nema odgode: Američki predsjednički izbori održat će se 3. studenog

President Trump Departs White House for Texas
Foto: CNP/Newscom/PIXSELL
1/3
02.08.2020.
u 19:07

Republikanski predsjednik doveo je u pitanje pouzdanost dopisnog glasanja te tvrdi da takav način glasanja otvara mogućnost raširene prijevare, iako nije ponudio nikakve argumente za tu tvrdnju.

Šef ureda američkog predsjednika Donalda Trumpa, Mark Meadows, kazao je u nedjelju da će se američki predsjednički izbori održati 3. studenog te da je predsjednik Trump izrazio svoju zabrinutost zbog dopisnog glasanja kada je koketirao s idejom odgađanja izbora.

"Održat ćemo izbore 3. studenog i predsjednik će pobijediti", kazao je Meadows za emisiju CBS-a "Face the Nation".

Trump je u četvrtak predložio odgodu američkih izbora zakazanih za 3. studenog, što je prijedlog koji su odmah odbacili i demokrati i republikanci u Kongresu.

Samo Kongres može odgoditi izbore.

Kritičari, a čak i Trumpovi saveznici, odbacili su njegov prijedlog kao neozbiljan te kao pokušaj odvraćanja pažnje od devastirajućeg pada američke ekonomije, dok su neki pravni stručnjaci upozorili da bi Trumpovi napadi mogli potkopati povjerenje njegovih pristaša u izborni proces.

Republikanski predsjednik doveo je u pitanje pouzdanost dopisnog glasanja te tvrdi da takav način glasanja otvara mogućnost raširene prijevare, iako nije ponudio nikakve argumente za tu tvrdnju.

Meadows je u nedjelju upozorio da glasački listić mora biti propisno predan, pri čemu nije dokazao da u prošlosti listići nisu bili predani propisno.

Upitan je li odgovoran za Trumpov prijedlog, Meadows je izbjegao odgovoriti na pitanje, no sugerirao je da u slučaju dopisnog glasanja rezultati sigurno ne bi bili dostupni 3. studenoga dodavši da, po njegovom mišljenju, ne bi bili poznati niti 1. siječnja.   

Ključne riječi

Komentara 21

NE
Nepokolebljiv
20:42 02.08.2020.

Americki izborni zakon predvida i dopusta samo jedan nacin tzv dopisnog glasanja i to se zove Apsentee Voting a dozvoljeno je u precizno navedenim slucajevima a niti jedan nije "hoce mi se" ili "nece mi se". Osoba mora imati vrlo valjan razlog za ne biti u "zupaniji" stalnog mjesta boravka na dan glasanja. Ti listici se moraju zahtjevati postom i pruziti potvrda za razlog odsutnosti iz mjesta stanovanja te se tada postom posalju osobi koja ce glasati i ta osoba ju opet mora vratiti postom na nacin da prispiju u glasacki ured dan prije dana glasanja. U pravilu ti listici SE NE UBRAJAJU u rezultate izbora osim ako je rezultat broja glasova za kandidate izjednacen do u 1% i tek tada se poseze za prebrojavanjem tih "dopisnih glasova" inace se neotvoreni unistavaju dan nakon izbora!

MC
McDonaldTrump
20:17 02.08.2020.

Levicari su spremni na bilo sto samo da skinu Trumpa. Sve te manigancije oko Corone virusa su umjerene da se sabotira Trumpovo djelo i uspjeh, samo sto im je to badava, jer Americki narod nije glup i vidi sto levicari i anarhisti rade. Sad bi kao glasali preko emaila, glasanje kako se nikad nije primenjivalo. To im je samo isprika za lazi koje ce slijediti nakon sto Trump pobjedi, opet ce vikati na preevaru i traziti krive razloge za poraz. Kad vidim onog senilnog Bidena, mislim da su si pseudo-demokrati sami sabotirali izbore. Trenutno ga njegovi skrivaju jer znaju da je nula i da cim otvori usta izvali glupost, Trump ca ga proguati u tri televizijske debate, nece mu pomoci ni CNN, ni CBS, ni New York Times, nitko. Hrvati trebaju da se ugledaju na Amerikance i da uzmu svoju sudbinu u ruke, nitko nije jaci od naroda kad se on odluci.

MA
Marsijanac
23:53 02.08.2020.

"iako nije ponudio nikakve argumente za tu tvrdnju.".....Podla crvana laz. Trump je u vise navrata podnio niz slucajeva dopisnih prevara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije