Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje od plana

Investicije: Najveći kočničari u ispunjenju plana HŽ i HEP

hž
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/3
Autori: Marko Špoljar, Marko Biočina
08.02.2013.
u 19:30

Podbačaj HŽ Infrastruktura ostvarila je samo 34 posto zacrtanog godišnjeg plana.

Osam javnih tvrtki prošle je godine investiralo ukupno 1,26 milijardi eura, što je 373 milijuna eura, odnosno 26 posto manje od plana koji im je nametnula Vlada u veljači 2012. godine.

Zadnji kvartal jako loš

Osim na godišnjoj razini, čini se da je osam javnih tvrtki – HEP, Janaf, Plinacro, HAC, HC, HŽ, Vode i Šume – posebno podbacilo u posljednjem kvartalu lanjske godine. Naime, kada su u listopadu u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) prezentirali rezultate realiziranih investicija u prvih devet mjeseci ukupne vrijednosti 710,2 milijuna eura, u CEI-ju su planirali da će osam spomenutih poduzeća do konca godine realizirati investicije ukupne vrijednosti 1,322 milijarde. Iz toga se da zaključiti da su javna poduzeća u zadnja tri mjeseca prošle godine još malo "usporila" i podbacila za oko 465 milijuna kuna!

Najslabije rezultate, prema najnovijim podacima CEI-ja, ostvarila su najveća javna poduzeća – HEP i Hrvatske željeznice. Prvi su, prema planu iz listopada prošle godine, trebali do konca 2012. investirati 349,5 milijuna eura, a uspjeli su investirati 320 milijuna eura.

Pa ipak, Željeznice su bile najslabija "karika" u javnom sektoru – lani su ukupno investirale samo 74,692 milijuna eura, dok su prema planu iz listopada trebale uložiti čak 36 milijuna eura više. Najlošije rezultate u HŽ-u imala je tvrtka HŽ Infrastruktura koja je ostvarila samo 34 posto (!) zacrtanog godišnjeg plana.

Rezultate veće od očekivanih uspjele su ostvariti samo dvije tvrtke – Hrvatske vode i Janaf. No i tih 14 milijuna kuna, koliko je Janaf investirao više nego što je bilo očekivano, nije pomoglo "energetskoj grupi" da 2012. godinu završi u plusu kada je riječ o vrijednosti realiziranih investicija.

Energetski "trio" – HEP, Janaf i Plinacro – uspio je lani investirati ukupno 2,85 umjesto očekivanih 3,08 milijardi kuna.

Tri razloga

Predsjednik uprave Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije Dragan Marčinko kaže kako postoje tri osnovna razloga za podbačaj u planiranim investicijama.

– Kod cestarskih investicija najveći problem svakako su bili poslovni problemi splitskog Konstruktora i osječkog Osijek-Koteksa da obave ugovorene radove. Riječ je o stotinama milijuna kuna investicija koje stoje, a država tu ne može ništa jer je promjena izvođača pravna procedura koja ima svoje trajanje. Drugi veliki problem su neriješeni vlasnički odnosi. Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste proteklih godina su, u želji da ubrzaju projekte, ishodili građevinske dozvole a da nisu kupili potrebno zemljište. Sad su izloženi ucjenama privatnih vlasnika i neki projekti zbog toga stoje. Na kraju, od nekih projekata se i odustalo, kao što je, primjerice, Plinacrov plinovod koji bi trebao spajati Krk s obalom. Zbog projekta LNG terminala njegov kapacitet bio je premali, pa se privremeno odustalo od gradnje – kaže Marčinko.

Hoće li situacija u 2013. biti bolja, zasad se tek može nagađati iako bi neki problemi – poput neriješenih vlasničkih odnosa – trebali biti riješeni donošenjem Zakona o strateškim investicijskim projektima i ostalim najavljenim regulatornim reformama.

>>Grčić: Rebalansom ćemo smanjiti kapitalna ulaganja

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar puky
puky
21:11 08.02.2013.

... a baš su sve imali za investicije ... dobro ne baš novaca i projekata ... strava ...

AK
akil
19:54 08.02.2013.

Ako se pogleda kolike su plaće i regresi,onda su ispunili plan 100%.

CA
cavecanem
20:41 08.02.2013.

bitno da je hep poskupio struju i grijanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije