Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strane vrste

Invazija azijskih glavatih šarana na Velika jezera u Americi

Azijski šaran (1)
Flickr CC
24.06.2010.
u 16:00

Riba je uvezena da čisti jezera koja su spremnici vodovodnih sustava, ali je pobjebgla u Mississippi i tamo se namnožila te potisnula domaće vrste.

Riba duga metar i teška deset kilograma zakoprcala se u mreži kanala koji povezuje slatkovodne sustave Mississippija i Velikih jezera samo deset kilometara od jezera Michigan. To je riba koju nipošto nisu željeli uloviti - azijski glavati šaran (Hypophthalmichthys nobilis), u nas poznatiji kao bijeli ili sivi glavaš, a ponegdje ga zovu i tolstolobik.

Bila je to mreža američkog Savjeta za obranu prirodnih resursa. U njoj je bio dokaz da je agresivna azijska riba prošla sve zapreke i dospjela do područja koje se više ne može braniti od agresivnih stranih vrsta.

- Azijski je glavati šaran poput žohara: vidite jednoga, ali znate da su tu negdje nevidljive armije istih takvih - rekao je Henry Henderson na nalaz koji se u utorak ulovio, a u srijedu je već bilo dokazano ono što se vidjelo odmah.

Riba kojoj je izvorno stanište u Amuru idealna je vrsta za umjetni uzgoj jer se dobro razmnožava i ima veliki prirast težine, a i cijenjena je i u prehrani. U divljini je na nedomicilnim staništima, međutim, vrlo neugodna. Glavati i srebrni šaran uvezeni su da brste nepoželjni plankton i poboljšaju kvalitetu voda jezera za opskrbu, ali su njihovi primjerci pobjegli u tekućice porječja Mississippija i odatle se više ne daju ukloniti, znatno sužujući životni prostor domaćim vrstama. Donesen je plan njegova uklanjanja ili barem sprečavanje širenja te vrste na vodotoke u kojima se još nije udomaćila. Plan iz 2007., između ostaloga, zabranjuje trgovinu njegovim mesom. Posebno je velik rizik dovoženje žive ribe na tržnice jer se time povećavaju izgledi da riba pobjegne. Drugi je veliki rizik da se mlađ i ribu koristi kao mamac u ribolovu na druge vrste. Slična zabrana vrijedi i u Kanadi.

U veterinarskom institutu u Springfieldu još preostaje da se ribi koja je ubrzo uginula izvadi i prouči veličinu otolita, koščice unutrašnjega uha po kojoj će znati koliko je riba stara  te koliko se dugo zadržavala u vodama gdje je ulovljena. To će pomoći pri procjeni koliko je mogla položiti ikre i koliko je njezina potomstva u vodama Velikih jezera i Rijeke sv. Lovrijenca. Još su samo neki rijetki političari "izrazili nadu" da je to pojedinačni osamljeni primjerak te vrste ribe.

Stručnjaci pak nasuprot političarima koji su "izrazili nadu", namjeravaju zatražiti da se prekine komercijalni promet kanalom iz porječja Mississippija, gdje se azijski glavati šaran toliko razmnožio da je ozbiljno potisnuo sve autohtone vrste ribe. Vjeruje se da bi, do vremena kada se na neki način uspostavi kontrola nad populacijom južno od Velikih jezera, ustave na kanalima morale biti sve vrijeme zatvorene da se riba ne bi proširila u drugi veliki slatkovodni sustav.

A za to je možda već kasno.

Komentara 2

MM
Mladen Miletić
20:27 24.06.2010.

U Americi se zna red ne samo u svjetu nego i kod riba tko smije da živi a koga treba iskorijeniti i ne dozvoliti mu da živi kao na primjer azijate... Agresivna riba sa crnim pojasem mlati domače dobričine ribe amerikanke...

MA
Macaktom
23:08 25.06.2010.

tolstolobik je zakon riba za jesti meni osobno bolja riba od šarana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije